Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.08.2017.

Godišnjica Boja na Ivankovcu



U Spomen parku Ivankovac kod Ćuprije, na lokalitetu Šančevi na Ivankovcu, održana je centralna manifestacije povodom 212. godišnjice Boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika nad regulanom turskom caraskom vojskom koju je predvodio Hafiz- paša.

Venac na spomenik vođi ustanika Milenku Stojkoviću u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja položio je državni sekretar u tom ministarstvu Negoslav Stanković, u ime Vojske Srbije, komadant garnizona u Požarevcu pukovnik Milovan Vasić, a u ime opštine Ćuprija, predsednik opštine Ninosalav Erić.

"Danas obeležavamo 212 godišnjicu najslavnije bitke Karađorđevih ustanika predvođenih Milenkom Stojkovićem, koji su briljantnom pobedom i patriotizmom utkali u nas uverenje i ubeđene da moramo poštovati svoju istriju i svoje pretke", rekao je Stanković.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao na današnji dan 1805. godine, po oceni istoričara, "prestavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka".