Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.08.2017.

Godišnjica smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića



U Crkvi svetog Đorđa na Oplencu kod Topole u sredu, 16. avgusta, održana  je komemorativna ceremonija povodom 96. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Vence na grob vladara položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, lokalne samouprave, Zadužbine kralja Petra, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija.

Kralj Petar Prvi Karađorđević rođen je 1844. godine, a bio je peto dete kneza Aleksandra i Kneginje Perside, kćerke vojvode Jevrema Nenadovića. Deda mu je bio vrhovni vožd Prvog srpskog ustanka, Karađorđe.

U leto 1883. godine na Cetinju se oženio kneginjom Ljubicom Zorkom, najstarijom ćerkom crnogorskog knjaza Nikole. Kako je navedeno, 28. maja 1903. godine vojska je izvela državni udar i proglasila kneževića Petra Karađorđevića za kralja Srbije, što je svojim izborom potvrdila Narodna skupština 15. juna.

Kralj Petar Prvi umro je u Beogradu, 16. avgusta 1921. godine, a sahranjen je 21. avgusta iste godine u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu.