Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.08.2017.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Remontom starih i nabavkom novih aviona i helikoptera, povećanjem broja sati naleta i podizanjem nivoa stručne i operativne osposobljenosti pripadnici 204. vazduhoplovne brigade, dokazane ne samo u izvršavanju borbenih zadataka, već i u akcijama pomoći stanovništvu, spremaju se za novi, dugo čekani uzlet srpskog vojnog vazduhoplovstva, kaže komandant tog sastava Vosjke Srbije pukovnik Željko Bilić u intervjuu za „Odbranu”.

Čitaocima novog broja preporučujemo i temu o kulturnoj baštini Srbije. Sopoćane, Stari Ras, Đurđeve Stupove, Petrovu crkvu ugrozilo je sve ono što ugrožava i Novi Pazar – divlja gradnja, deponije smeća, nebriga i uzdržavanje od primene propisa. Za sada UNESKO ne razmišlja o skidanju te celine s liste svetske baštine, ali prati situaciju. A ona je – alarmantna. 

Vojna novina donosi i napise o zadacima Regionalnog centra Ministarstva  odbrane Beograd, Rečnoj flotili, međunarodnim sportskim nadmetanjima u planinskom trčanju na Kopaoniku, kao i snimanju novog televizijskog serijala „Nemanjići – rađanje kraljevine”, u reprezentativnom objektu Garde, u lovištu „Dobanovci”.

Ekipa našeg magazina pratila je i ovogodišnji „Tenkovski biatlon”, najatraktivniju disciplinu Međunarodnih vojnih igara, na kome je 20 tenkista naše vojske odmeravalo snage sa kolegama iz 19 zemalja, na Poligonu „Alabino”, nadomak Moskve. Naši tenkisti su u finišu zauzeli šesto mesto, a pekari Vojske Srbije, koji su uz pekarske demonstrirali i veštine rukovanja oružjem, u disciplini „Poljska kuhinja”, plasirali su se na treću poziciju.

TEMA – Kulturna baština Srbije: KOCKANjE S BLAGOM
U FOKUSU – Ministar Vulin na Međunarodnim vojnim igrama u Ruskoj Federaciji: POTVRDA PRIJATELjSTVA
INTERVJU – Pukovnik Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade: NOVI UZLET
ODBRANA – Dan rečnih jedinica i Rečne flotile: SNAGA PANONSKIH MORNARA

Regionalni centar Ministarstva odbrane Beograd: GRAĐANI U ODBRANI
DRUŠTVO – Rečni bojni brod „Sava”: JEDINSTVENO KULTURNO DOBRO

Sa snimanja serije „Nemanjići”: OTRGNUTO OD ZABORAVA

Čovek, rat i smrt: POTISKIVANjE STRAHA

FELjTON – Vojne parade (4): LABUDOVA PESMA

KULTURA – Biser neprolaznog sjaja – Galerija Doma Vojske Srbije: UMETNOST NA DAR

SPORT – Osmi CISM Trening kamp na Kopaoniku: ISPUNjENA OČEKIVANjA

SPECIJALNI PRILOG – Vek i po od predaje utvrđenih gradova Srbiji: VELIKA POBEDA KNEZA MIHAILA

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.