Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.08.2017

Regionalna inicijativa, ne NATO vežbaOdgovarajući na novinarsko pitanje da li vežbe u kojima Srbija učestvuje sa NATO menjaju naš stav o vojnoj neutralnosti, ministar Vulin izjavio da prvenstveno treba objasniti našoj javnosti da vežba o kojoj su mediji pisali u proteklih nekoliko dana „REGEX 2018“ nije NATO vežba, to je regionalna inicijativa koja inače postoji od 2013. godine.


- Do sada se ta regionalna inicijativa sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Jordanu, a iduće godine će biti kod nas. To je komandno-štabna vežba, koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje. Prva vežba takvog tipa urađena je 2010. godine. Ovo nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je neutralna zemlja i vežbaćemo sa svima od kojih možemo nešto da naučimo, i sa NATO, i sa ODKB, vežbaćemo i bilateralno sa Oružanim snagama SAD, vežbaćemo bilateralno sa snagama Ruske Federacije i sa svakim od koga možemo nešto da naučimo, mi ćemo raditi.

- Dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant i dok sam ja ministar odbrane, Srbija neće ući u NATO pakt. Kad Aleksandar Vučić ne bude vrhovni komandant, ne znam šta će se dešavati, i kad ne bude bio predsednik Republike možda će doći neki drugi ljudi koji će misliti drugačije, ali dok je on vrhovni komandant nećemo ući  u NATO pakt, da ne bude nikakve dileme i sumnje – naglasio je ministar Vulin.

Vežba REGEX-18 je rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine, a realizuje se uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj i prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice Evropske unije. Troškove učešća na vežbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.

Prva vežba u okviru regionalne inicijative (REGEX – Regional exercise) održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije. Sledeća vežba REGEX-15 realizovana je u Grčkoj uz učešće četiri oficira Vojske Srbije, a 2016. godine vežba je realizovana u Bosni i Hercegovini uz učešće pet štabnih oficira i jednog voda Vojne policije Vojske Srbije. Ove godine vežba je realizovana u Jordanu uz učešće četiri štabna oficira Vojske Srbije.

Naredne, 2018. godine, održavanje vežbe REGEX-18 biće u Srbiji. U planu je komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama po temi „Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama“. Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO.

Posebno ističemo da REGEX-18 nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji. Prethodno su realizovane vežbe VIKING-14 i LOGEX-15, kao i jedan segment vežbe COMBINED ENDEAVOUR 2011.
videoVIDEOGALERIJA
09.08.2017
mp4 (126,73 MB)
Izjava