Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.07.2017.

Vojska čuva sećanje na Milicu Rakić



Milica Rakić je simbol stradanja našeg naroda, ne samo simbol stradanja našeg naroda tokom NATO agresije, već simbol stradanja našeg naroda u čitavom 20. veku i svih onih znanih i neznanih žrtava našeg naroda i sve one dece koja nisu dorasla da prestanu da budu deca, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na otvaranju obnovljenog parka „Mala Milica Rakić“ danas u Batajnici koji je rekonstruisalo Ministarstvo odbrane.

Prema rečima ministra odbrane, Milica Rakić bi danas imala 21 godinu, bila bi velika i odrasla, zaljubila bi se, završila školu, išla na fakultet.
- Milica Rakić i sva ona deca koja nisu dočekala da prestanu da budu deca nas upozoravaju i opominju da ne smemo da ih zaboravimo. Ne smemo da zaboravimo Milicu Rakić, ne smemo da zaboravimo Bojanu Tošović, ne smemo da zaboravimo dvogodišnjeg Danila Cokića ubijenog u naručju trudne majke, ne smemo da zaboravimo ni jednu žrtvu svih ratova 20. veka, ni NATO agresije ni Prvog ni Drugog svetskog rata. Ne smemo da zaboravimo koliko je naš narod skupo plaćao slobodu. Srpski narod nikada neće biti agresor, srpski narod nikada neće odlaziti u druge kuće, srpski narod nikada neće tuđu decu ubijati, srpski narod nikada neće dozvoliti da se ono što je činjeno njemu čini drugima – naglasio je ministar Vulin.



- Mi ćemo pamtiti našu Milicu, pamtićemo svako naše dete, mi ćemo činiti sve da Srbija bude mesto u kome vredi živeti, u kome se vredi roditi. Naša armija je garant da ćemo biti slobodni, da ćemo biti sigurni. Naša armija, moćna, organizovana, zadovoljna, uvek će biti sposobna da odvrati svakog agresora od nas i da se smrt Milice Rakić više nikada ne desi. Naša armija će uvek biti sposobna da obezbedi i sačuva naš narod, naš način života i pravo na našu uspomenu. Predsednik Vlade, u to vreme, Aleksandar Vučić, je bio prvi srpski političar koji je imao hrabrosti da javno kaže da je 24. marta 1999. godine nad nama učinjena NATO agresija. Mi ćemo nastaviti da se ponašamo odgovorno i prema našoj istoriji i prema našim uspomenama, gledajući u budućnost i trudeći se da obezbedimo Srbiju u kojoj vredi živeti i u kojoj ova deca mogu da se raduju i da budu sigurna da će oni i neke njihove buduće porodice moći da traju i žive, ali nikada nećemo prestati da podsećamo na istinu i nikada nećemo zaboraviti šta se dešavalo sa srpskim narodom tokom 20. veka – zaključio je ministar Vulin.
 
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da više od svih reči kako park danas izgleda govore osmesi naših najmlađih sugrađana.
- Ovaj park je pun simbolike i treba da bude simbol pobede nad razaranjem i ubijanjem. Mi treba da se potrudimo da budućim generacijama koje se ovde veselo igraju omogućimo takav život da više nikada ne dođemo u situaciju da životima plaćamo borbu za našu nezavisnost i samostalnost – naglasio je Nikodijević dodajući da je ovaj park primer da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, osim odbrambenog, imaju i širi društveni značaj, zbog čega i uživaju najveće poverenje građana među institucijama.
 
Predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić zahvalio se Ministarstvu odbrane koje je zaslužno za obnovu parka u Batajnici na radost najmlađih stanovnika tog naselja.



Na inicijativu Opštine Zemun, Ministarstvo odbrane donelo je odluku da uredi park u ovoj opštini, koji čuva sećanje na malu Milicu Rakić, kao poklon Opštini Zemun i da bude još jedan doprinos Ministarstva i Vojske obeležavanju i trajanju sećanja na ljude i događaje koje Srbija ne sme da zaboravi, jer su utkani u istoriju njene borbe za slobodu i život u miru i stvaranju.
 
Park se prostire na 1.000 kvadratnih metara, a u obnovu je uloženo 630.000 dinara. U parku su popravljene i obnovljene klackalice, ljuljaške, klupe i ostala oprema namenjena deci. Za realizaciju projekta bila je zadužena Uprava za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse na čelu sa potpukovnikom Slobodanom Starčevićem, a za izvođenje radova bili su zaduženi Vojnograđevinska ustanova Beograd u saradnji sa Vojnograđevinskim centrom Beograd.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.07.2017
mp4 (194,27 MB)
Izjava ministra Vulina
29.07.2017
mp4 (98,73 MB)
Izjava Nikole Nikodijevića
29.07.2017
mp4 (79,18 MB)
Izjava Dejana Matića
29.07.2017
mp4 (118,6 MB)
Pokrivalica