Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.07.2017.

Godinu dana angažovanja Zajedničkih snaga Vojske i policije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je, sa načelnikom Generalštaba VS generalom Ljubišom Dikovićem, državnim sekretarom Aleksandrom Živkovićem, komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem i generalom policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije pripadnike Zajedničkih snaga vojske i policije na granici prema Bugarskoj. Obilazeći granični prelaz Vršku čuku ministar Vulin je rekao:
mod
- Pre godinu dana predsednik vlade Aleksandar Vučić naredio je formiranje Zajedničkih snaga vojske i MUP da bismo kontrolisali migrantsko kretanje, pokušaje ilegalnog ulaska na našu teritoriju. Pripadnici vojske i policije učinili su ogromne napore da bi izvršili dobijene zadatke. Posle godinu dana združenog rada 20.167 migranata je sprečeno u pokušaju da pređu na našu teritoriju, od kojih je najveći broj, 10.220 došao iz Makedonije, iz Bugarske 9.801 i 146 ilegalnih migranata je bilo iz Crne Gore. Pripadnici vojske i policije su se borili protiv krijumčara i zahvaljujući njihovom radu uhapšeno je i procesuirano 147 lica za pokušaj krijumčarenja 1.993 lica, 1.330 lica je pronađeno u dubini naše teritorije. Najveći broj njih, oko 1.300, posle proveravanja je upućeno u naš prihvatni kamp u Preševo. Zahvaljujući njihovom radu na teritoriji Republike Srbije danas je 5.071 lice, a 20.167 nisu prešla našu granicu. Zamislite da nije bilo rada pripadnika vojske i policije. Svaki put kada pomislimo da nam je ulaganje u vojsku i policiju previše i kada pomislimo da je preskupo imati svoju vojsku, da je preskupo imati dobro opremljenu i obučenu policiju, razmislite koliko bi nas koštalo da je sada na teritoriji Srbije 20.167 ilegalnih migranata. Zahvaljujući njihovom radu ima ih 5.071, zahvaljujući njihovom radu Republika Srbija, kao ni jedna druga zemlja na migrantskoj ruti kontroliše u potpunosti proces kretanja. Više od 90 odsto migranata nalazi se u našim prihvatnim centrima i zahvaljujući radu pripadnika vojske i policije možemo da kažemo da kontrolišemo situaciju na svom terenu. Zahvaljujući njihovom ogromnom entuzijazmu od najviših starešina do vojnika i policajaca, urađeno je i više nego što su zakon i pravila službe zahtevali. Svi su radili za svoju Srbiju, svi su radili više nego što mi možemo da platimo. Zato moraju da osete poboljšanje standarda, njihove porodice moraju da osete da cenimo njihov rad. Da nije bilo njihovog rada, entuzijazma i požrtvovanja, ne bismo mogli da kažemo da je situacija u Srbiji mirna i stabilna i da kontrolišemo migrantsku krizu u potpunosti, kao ni jedna druga zemlja. Vlada Republike Srbije, vrhovni komandant Aleksandar Vučić, vojska i policija učinili su sve i činiće sve da se naš svakodnevni život ni u čemu ne menja, da je svaki građanin Srbije zaštićen i siguran, a naša zemlja mirna i stabilna. Bez pripadnika vojske i policije to jednostavno ne bi bilo moguće, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
mod
Zahvaljujući ministru odbrane na rečima kojima je ocenio rad Zajedničkih snaga vojske i policije na granici, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković je rekao da pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova disciplinovano, odgovorno i savesno izvršavaju jedan za državu izuzetno važan zadatak, a to je zaštita granica Republike Srbije od ilegalnih prelaznika, što direktno doprinosi zaštiti građana Srbije.

- Kao i mnogo puta do sada, pripadnici oba ministarstva pokazala su da su kadri i sposobni da izvršavaju sve zadatke koji se tiču bezbednosti građana Republike Srbije.  Zadovoljstvo je videti ovako osposobljene pripadnike vojske i policije, uslovi za život i rad su odgovarajući i primereni dobijenom zadatku obezbeđenja državne granice, rekao je general Diković.
mod
General policije Milenko Božović, načelnik Uprave granične policije, istakao je da već godinu dana pripadnici vojske i policije ispoljavaju jedinstvo državnih organa u izvršavanju zadataka u obezbeđenju državne granice, u interesu svih građana Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.07.2017
mp4 (168,98 MB)
Ministar Aleksandar Vulin
22.07.2017
mp4 (68,45 MB)
General Lјubiša Diković
22.07.2017
mp4 (40,02 MB)
General Milenko Božović
22.07.2017
mp4 (126,89 MB)
Obilazak