Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.07.2017.

Doček učesnika vežbe „Saber Guardian 17”



Doček pripadnika Balkanskih vojnomedicinskih snaga, koji su od 11. do 17. jula,  u Rumuniji, učestvovali na vežbi „Saber Guardian 17 - Mascal”, organizovan je danas na aerodromu „Nikola Tesla“.
 
Transportnim avionom Oružanih snaga SAD na aerodrom su, osim pripadnika Uprave za Vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, sleteli i oni iz oružanih snaga Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.
 
Učesnike vežbe dočekali su v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović, ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad, zastupnik načelnika Uprave za Vojno zdravstvo, pukovnik Uglješa Jovičić, predstavnici ambasade SAD u Beogradu i zemalja učesnica vežbe.
 
Ocenjujući učešće pripadnika Ministarstva odbrane veoma uspešnim, komandant Balkanskih vojnomedicinskih snaga potpukovnik dr Žarko Mićović istakao je da je, prema usvojenom konceptu, u prve tri godine Srbija vodeća nacija projekta.
 
- Cilj našeg učešća je bio dostizanje interoperabilnosti u pružanju medicinske pomoći pri masovnom povređivanju, a takođe i dostizanje inicijalne operativne sposobnosti koja je bila ocenjivana od strane NATO eksperata iz Budimpešte - rekao je potpukovnik Mićović i pojasnio da "snage" čini modularna multinacionalna medicinska jedinica, sastavljena od šest nacija, uspostavljena da bi pružala pomoć u slučajevima prirodnih nepogoda u regionu.
 
On je dodao da je učešće predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bilo veoma zapaženo i da su pripadnici pokazali vrlo visok stepen stručnog znanja ali i bliskosti sa kolegama iz drugih vojski, tako da su veoma uspešno izvršavali sve postavljene zadatke.

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške, koja je uz Sjedinjene Američke Države, sponzorska nacija projekta, čestitao je svim učesnicima vežbe na uspešno izvršenom zadatku čiji je cilj izgradnja zajedničkih sposobnosti kao odgovora na moguće izazove u regionu.
 
Pripadnici Balkanskih vojnomedicinskih snaga, u vojnoj avio bazi „Mihail Kogalniceanu“ u Rumuniji, bili su u prilici da prikažu dostignuti nivo osposobljenosti u pružanju medicinske pomoći stanovništvu u kriznim situacijama, koji se ogleda u zbrinjavanju velikog broja povređenih, u veoma kratkom vremenskom periodu.
 
Na jednoj od najsloženijih vežbi kada je u pitanju medicinsko zbrinjavanje, 60 pripadnika Balkanskih vojnomedicinskih snaga, od čega 27 srpskih pripadnika, po devet iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, osam iz Slovenije i sedam iz Crne Gore, uvežbavali su brojne radnje i procedure pružanja pomoći povređenima i obolelima, zajedno sa pripadnicima Evropske komande oružanih snaga SAD i Rumunije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.07.2017
mp4 (80,45 MB)
Potpukovnik dr Žarko Mićović
18.07.2017
mp4 (59,23 MB)
Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške
18.07.2017
mp4 (114,54 MB)
Doček