Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.07.2017.

Visok nivo stručnosti prikazan na vežbi „Saber Guardian 17 - MASCAL“



U vojnoj avio bazi „Mihail Kogalniceanu“ u Rumuniji, učesnici vežbe „Saber Guardian 17 - MASCAL“, među kojima se nalaze i pripadnici Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, tokom prethodnih sedam dana bili su u prilici da prikažu dostignuti nivo osposobljenosti u pružanju medicinske pomoći stanovništvu u kriznim situacijama. Pripadnici Ministarstva odbrane na vežbi učestvuju kao deo Balkanskih vojnomedicinskih snaga, zajedno sa pripadnicima vojnog zdravstva iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore. 



Govoreći o vežbi, komandant Balkanskih vojnomedicinskih snaga potpukovnik dr Žarko Mićović iz Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Srbije istakao je da su pripadnici Balkanskih vojnomedicinskih snaga učešćem u ovoj vežbi pokazali da su u potpunosti osposobljeni i spremni za brzo reagovanje u kriznim situacijama koje se ogleda u zbrinjavanju velikog broja povređenih, u veoma kratkom vremenskom periodu. 

- Tokom vežbe pripadnici Balkanskih vojnomedicinskih snaga pokazali su visok nivo zajedništva, bliskosti  i stručnog znanja što nam je u mnogome pomoglo da lakše realizujemo sve postavljene zadatke na vežbi - istakao je potpukovnik  dr Mićović i dodao da Balkanske vojnomedicinske snage mogu poslužiti kao dobar primer razvijanja regionalne saradnje i u drugim sferama života.



Na jednoj od najsloženijih vežbi kada je u pitanju medicinsko zbrinjavanje, 60 pripadnika Balkanskih vojnomedicinskih snaga uvežbavali su brojne radnje i procedure pružanja pomoći povređenima i obolelima, zajedno sa pripadnicima Evropske komande oružanih snaga SAD i Rumunije. Sve aktivnosti na prihvatu velikog broja povređenih bile su detaljano isplanirane, koordinirane, a „povređeni“ koji su pristizali u formirane lake poljske bolnice nivoa 2 izgledali su kao da je u pitanju stvarna situacija.

Tokom jučerašnjeg prikaza sposobnosti, rad pripadnika Balkanskih medicinskih snaga propratili su ministar odbrane Rumunije Adrijan Cucuianu i načelnik Generalšataba oružanih snaga Rumunije general Nikolae Jonel Đuka, komandant Kopnene vojske Evropske komande oružanih snaga SAD general-potpukovnik Ben Hodžis i drugi brojni zvaničnici zemalja učesnika vežbe koji su bili u prilici da sagledaju i uvere se u osposobljenost Balkanskih vojnomedicinskih snaga. 
photoFOTOGALERIJA