Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.07.2017.

Prijateljski odnosi Srbije i Irana



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Islamske Republike Irana Hosein Mola Abdolahi razgovarali su na današnjem sastanku o mogućnostima za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje dve zemlje.


Ambasador Abdolahi preneo je ministru Vulinu lične čestitke ministra odbrane i podrške Oružanim snagama Islamske Republike Iran Hoseina Degana na imenovanju na funkciju ministra odbrane. Ministar Vulin zahvalio se iranskom ambasadoru na principijelnoj podršci Irana legitimnim naporima Republike Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji i izrazio saučešće povodom nedavnih terorističkih napada u Teheranu.

Prijateljski odnosi Srbije i Irana predstavljaju kvalitetnu osnovu za razvoj saradnje, za šta postoji obostrani interes, saglasili su se Vulin i Abdolahi.



Sagovornici su ocenili da realni potencijali leže u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine, uz poštovanje ograničenja i restriktivnih mera koje su UN i EU uspostavile prema Iranu. Ministar Vulin istakao je da je Republika Srbija u oblasti vojnog obrazovanja lider u regionu, kao i da se na Vojnoj akademiji školuju i usavršavaju brojni oficiri iz inostranstva. On je dodao da ogromno iskustvo stečeno u oblasti vojne medicine, uz značajne razvijene kapacitete, ostavlja prostor za uspostavljanje saradnje u toj oblasti, na koju je Ministarstvo odbrane veoma ponosno.

Vulin i Abdolahi razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama, u regionu i šire, a posebno su istakli nepredvidivost migratorne krize kao bezbednosnog izazova. Ministar odbrane naglasio je da Srbija deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruža adekvatan odgovor na aktuelnu krizu, dok Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju snažnu podršku na ublažavanju posledica migratorne krize ostalim državnim organima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.07.2017
mp4 (23,99 MB)
Sastanak