Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.07.2017.

Neraskidivo prijateljstvo i saradnja Srbije i Grčke



Na marginama prve sednice Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke, koja se održava danas u Solunu, ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je sa grčkim kolegom Panosom Kamenosom o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane.


U srdačnom razgovoru, ministri su naglasili da su odnosi Srbije i Grčke tradiconalno prijateljski i da postoji jasno opredeljenje obe strane za dalje intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i nastavak političkog dijaloga i dalje unapređenje privredne saradnje.

- Najsnažnija potvrda našeg prijateljstva je kontinuirana podrška koju Grčka daje našoj zemlji kada je reč o članstvu u EU i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, istakao je ministar Vulin u razgovoru. Ministar je posebno zahvalio pripadnicima grčkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Republika Srbija prepoznaje KFOR kao partnera i nosioca stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je Vulin i dodao da se Srbija oštro protivi transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. „Vojsku Kosova".

Vulin i Kamenos saglasili su se da postoji obostrani interes za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane. Na bilateralnu i multilateralnu saradnju pozitivno je uticalo i preuzimanje uloge Kontakt ambasade Republike Srbije sa NATO od strane Republike Grčke od prvog januara ove godine. Takođe, Ministarstvo nacionalne odbrane Grčke značajno je podržalo učešće Republike Srbije u sastavu Borbene grupe Evropske unije HELBROC. Vulin je zahvalio na izuzetnom gostoprimstvu grčkog naroda prilikom obeležavanja istorijskih datuma i događaja.


Srpski i grčki ministar odbrane razmenili su mišljenja o aktuelnim bezbednosnim izazovima u regionu, pre svega o migrantskoj krizi i složili su se da je neophodna saradnja svih zemalja u borbi protiv terorizma i ostalih asimetričnih bezbednosnih pretnji koje ne poznaju granice.

Ministri su izrazili zadovoljstvo nedavnom uspešnom realizacijom vežbe specijalnih snaga „FALCON", a potvrda daljeg razvoja saradnje je i današnje potpisivanje Protokola o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja, koji će dodatno urediti jednu od težišnih oblasti saradnje.

Tokom nedavne posete grčkog ministra odbrane Srbiji, potpisan je Memorandum o razumevanju između vlada dve države, za saradnju u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra "AMSCC". Takođe, realizovan je Industrijski dan na kojem su, po prvi put, predstavnici odbrambenih industrija razmenili informacije o proizvodnim programima i razgovarali o modalitetima za uspostavljanje saradnje.

Foto: Ministarstvo odbrane i TANJUG