Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.07.2017.

Razgovori o uspostavljanju saradnje sa Ugandom




Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović primio je državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Ugande Orjema Okelu, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Sagovornici su razmenili mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i saglasili se da tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi pružaju dobru osnovu za uspostavljanje i razvoj saradnje u oblasti odbrane.

Uz zahvalnost na principijelnoj podršci Republike Ugande legitimnim naporima Srbije na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pomoćnik ministra za politiku odbrane  je izrazio spremnost Ministarstva odbrane Republike Srbije da sa ugandskom stranom razvija bilateralnu vojnu saradnju u svim domenima od obostranog interesa.

S obzirom na to da je Republika Srbija lider u regionu u oblasti vojnog obrazovanja, kao i da poseduje ogromno iskustvo i značajne kapacitete u oblasti vojne medicine i odbrambene industrije, konstatovano je da su vojnoobrazovna, vojnomedicinska i vojnoekonomska saradnja težišne oblasti i sadržaji u kojima je moguće realizovati bilateralnu saradnju u oblasti odbrane.

Zajednički je istaknut značaj potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, kao formalno-pravnog okvira za dalji razvoj saradnje i dogovorena je razmena delegacija na ekspertskom nivou u narednom periodu, u cilju definisanja modaliteta buduće saradnje.