Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2017.

Srbija se neće pridružiti ni jednom vojnom savezu




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot razgovarali su o daljem nastavku saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.
 
Analizirajući prethodni period, sagovornici su konstatovali da je oblast odbrane najrazvijeniji deo sveukupnih bilateralnih odnosa, te je ministar Vulin potvrdio da će Ministarstvo odbrane, kao i Vojska Srbije kojoj je sada predsednik Vučić vrhovni komandant, nastaviti saradnju istim tempom, kako bi ona bila spona i pokretač što kvalitetnijih odnosa Srbije i SAD u svim sferama i ujedno garant stabilnosti u regionu.
 
- Bogata saradnja u oblasti odbrane je jedan od rezultata ukupne spoljne politike i politike odbrane koju sprovodi naša vlada, te ostajemo dosledni politici vojne neutralnosti koja podrazumeva da se Srbija neće pridruživati ni jednom vojnom savezu, istakao je ministar Vulin.
 
Ambasador Skot je izneo uverenje da će saradnja sa ministrom Vulinom biti uspešna, te je tokom razgovora bilo reči i o zajedničkim vežbama i obuci, razvoju kapaciteta za pripremu i učešće u mirovnim operacijama, saradnji sa Nacionalnom gardom Ohajo kroz Program državnog partnerstva, te predstojećem zajedničkom medicinskom angažovanju u Angoli.
 
Takođe, podrška koju SAD pružaju kroz Programe bezbednosne pomoći veoma je korisna u procesu modernizacije i opremanja Vojske Srbije, rekao je ministar odbrane i istakao da je transparentni pristup ono na čemu će, pre svega, insistirati u daljoj saradnji.
 
U tom smislu, ministar Vulin je iskazao zabrinutost zbog aktivnosti koje predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini sprovode na formiranju  "Oružanih snaga Kosova" i naglasio da KFOR i dalje vidi kao našeg jedinog partnera u obezbeđenju administrativne linije i garanta bezbednosti na Kosovu i Metohiji.
 
Vulin i Skot razgovarali su i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji, te je ministar odbrane potvrdio da će Srbija u okviru svojih mogućnosti dati doprinos borbi protiv islamskog terorizma koji danas predstavlja globalnu pretnju, jednako pouzdano kao što se pokazala u migrantskoj krizi i očuvanju regionalne bezbednosti, čija stabilnost je preduslov za dalje unapređenje ekonomske situacije i životnog standarda svih građana.
 
Ministar Vulin čestitao je ambasadoru Skotu i njegovim saradnicima Dan nezavisnosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.07.2017
mp4 (75,18 MB)
Sastanak