Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.06.2017.

Priznanja za pripadnike koji su se istakli u akcijama spasavanja



Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, primili su danas u Maloj ratnoj sali šest pripadnika Vojske Srbije i dvojicu iz Žandarmerije, koji su se prethodnih dana istakli u akcijama spasavanja dvoje dece kod državne granice prema Bugarskoj i čoveka iz zapaljenog čamca na Lidu u Zemunu.
 
Uručujući medaljone Ministarstva odbrane  ministar Đorđević je  istakao  da su pripadnici još jednom dokazali da dostojno nose svoje uniforme, jer za njih nije bilo dileme treba li pomoći i još jednom dokazati građanima da zavređuju njihovo poverenje.
 
- Nemamo dovoljno dobar način da vam se odužimo, možemo samo da uradimo ono što je često najteže, da vam ljudski i od srca kažemo hvala na vašem herojstvu - rekao je ministar odbrane, i dodao da je siguran da su ponosni na svoje delo i da im to što nose u sebi niko ne može oduzeti niti im platiti, te da je to najveća privilegija.
 
Ministar Đorđević je potvrdio da je imao ličnu želju da sretne nagrađene i uruči im priznanja kako bi im dao do znanja koliko poštuje njihov čin.

- Čast je poznavati vas i biti ministar odbrane Vojske koja ima takve pripadnike u svom stroju, izjavio je Đorđević.
 
Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković pridružio se čestitkama i rekao nagrađenim pripadnicima da su učinili čast  Vojsci i Policiji time što su dokazali da su spremni za dobra i hrabra dela.
 
- Srećni smo što imamo takve ljude koji časno obavljaju svoj posao. Država od nas očekuje da obavljamo zadatke kako najbolje umemo a postoji tim ljudi čija je želja da učine sve kako bi obezbedili bolje uslove za pripadnike Vojske i Policije, rekao je general Diković.
 
Podsetimo, pripadnici Zajedničkih snaga Vojske i Policije, angažovani na obezbeđenju dela državne granice, pronašli su dvoje dece starosti 16 i 9 godina iz sela Dragovita kod Poganova – u opštini Dimitrovgrad, koja su se izgubila čuvajući stoku, i odveli ih do Zdravstvenog centra u Dimitrovgradu.
 
Tokom radova pripadnika 1. pontonirskog bataljona Rečne flotile na sklapanju pontonskog mosta preko reke Dunav, do plaže Lido u Zemunu, nagrađeni su iz zapaljenog  čamca u privatnom vlasništvu, zahvaćenog vatrom, spasili čoveka - doplivali do njega i izvukli ga na obalu plaže Lido gde mu je doktorka ukazala prvu pomoć.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.06.2017
mp4 (110,41 MB)
Ministar Đorđević
23.06.2017
mp4 (67,02 MB)
General Diković
23.06.2017
mp4 (43,9 MB)
Uručivanje priznanja