Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.06.2017.

Kineska donacija Vojsci Srbije




Predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang prisustvovali su danas svečanoj primopredaji kineske donacije u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“.

Vrednost doniranih sredstva, koja su tom prilikom predata na upotrebu Vojsci Srbije, iznosi 7 miliona juana (oko 900.000 evra), a reč je o 16 gumenih čamaca, isto toliko vanbrodskih motora, pet motornih sanki i deset prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava, koja će svoju namenu ostvariti u sve tri misije Vojske Srbije.

Nakon obilaska doniranih sredstava izloženih na poligonu kasarne,  ministar Đorđević i ambasador Li Mančang potpisali su Potvrdu o primopredaji vojne opreme.

Predsednik Vučić je istakao da je reč o značajnoj donaciji za Vojsku Srbije od čega će jedan deo otići u Specijalnu brigadu, a ostatak u Rečnu flotilu.

- Tu su i čamci koji mogu da se koriste na svim rekama u humanitarne ili borbene svrhe. Takođe, motorne sanke koje služe za prevoz snajperskih parova, ali i za prevoz municije, opreme i hrane i svega drugog što je neophodno. Kako su mi ovde tokom obilaska objasnili, detektori za eksploziv i drogu su veoma precizni i greška može da bude svega jedan odsto – naglasio je predsednik Vučić.

- Ponosan sam na činjenicu da smo uspeli da izgradimo tako prijateljske odnose sa Narodnom Republikom Kinom i da postanemo, iako brojčano mali narod, pouzdan i siguran prijatelj kineskom narodu kao što su oni nama uvek bili – dodao je predsednik Vučić.

Ministar Đorđević je izrazio zahvalnost ambasadoru, kao i Narodnoj Republici Kini, koja je uvek bila spremna da pomogne Srbiji.

- Ovo nije prvi put da Kina daje donaciju našoj zemlji i našoj Vojsci, a bili su tu i kad su bile poplave i kada god je bilo potrebno našem narodu. Vrednost dosadašnjih donacija Kine našem sistemu odbrane iznosi četiri miliona i devetsto pedeset hiljada evra, a očekujemo još jednu veliku donaciju – naglasio je ministar odbrane dodajući da velike zasluge za svu pomoć kineskog naroda našoj zemlji ima upravo ambasador Li Mančang.

Govoreći o donaciji, ambasador Li Mančang istakao da je ona izraz prijateljstva kineske armije prema srpskoj vojsci, podsećajući da kineski narod nikada neće zaboraviti učešće pripadnika Vojske Srbije na velikoj paradi u Pekingu, gde je pokazala snagu svog duha.

- Nastavićemo sa sličnom saradnjom, a ja očekujem da ćemo realizovati i drugu donaciju – naglasio je kineski ambasador.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Vučić je istakao da je Vojska Srbije svakog dana sve opremljenija, najavljujući za septembar prezentaciju 1500 vojnika opremljenih najsavremenijom opremom.
 

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.06.2017
mp4 (125,33 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
20.06.2017
mp4 (53,63 MB)
Obraćanje ministra Đorđevića
20.06.2017
mp4 (121,78 MB)
Obraćanje ambasadora Narodne Republike Kine Li Mančanga
20.06.2017
mp4 (144,46 MB)
Svečanost