Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.06.2017.

Kontroling u Ministarstvu odbrane




Ministarstvo odbrane je prvi državni organ u Republici Srbiji koji je uveo Kontroling.  U novoj ogranizaciji, predviđeno je da se u okviru Sektora za budžet i finansije formira Odeljenje koje će se baviti poslovima kontrolinga.

U svetu je danas, kada je reč o finansijama, kontroling neizostavan. Ministarstvo odbrane je, prepoznajući potrebu za istim, uspostavilo ovu funkciju reagujući na politiku Vlade za smanjenjem visokih troškova, rastućim potrebama našeg društva i povećanjem očekivanja od javne uprave.

Kontroling u ministarstvu omogućiće kvalitetnije upravljanje budućim događajima, i omogućiti rukovodstvu lakše donošenje odluka oko strukture budžeta, finasiranja projekata, izbora u šta ulagati kao i donošenja niza drugih odluka vezanih neposredno za efikasnije i efektivnije funkcionisanje sistema.

Gledajući poslovni momenat, kontroling će omogućiti direktno sniženje troškova, detektovanje potencijalnih problema u ranoj fazi bilo kog segmenta poslovanja, donošenje kvalitetnih odluka na najvišem nivou upravljanja, efikasnije upravljanje ljudskim resursima i brže prilagođavanje promenama.

Ukoliko dođe do eventualnog odstupanja od zacrtanog, kontroling će na vreme upozoriti i obezbediti ministru lakše donošenje odluka u cilju preduzimanja odgovarajućih korektivnih akcija. Redovnim izveštavanjem, ministar će biti informisan o stepenu realizacije ciljeva. Ukoliko ima odstupanja, kontroling identifikuje uzroke i obezbeđuje vraćanje realizacije na pravi put, a ukoliko se pokaže nemogućnost vraćanja podstiče preispitivanje strategije realizacije.

Kontroling će svojim kvalitetnim informacijama omogućiti očuvanje opštih interesa Ministarstva odbrane uz podsticanje i realizaciju novih ideja donošenjem kvalitetnih odluka. 

Efikasnost i efektivnost je ono čemu stremi Ministarstvo odbrane, a ne paušalno rezanje troškova. Određivanje jasnih ciljeva i držanje konstantnog kursa ka ostvarivanju istih je primarni zadatak kontrolinga u Ministarstvu odbrane.

Idući u korak sa racionalizacijom i modernizacijom javne uprave, ne samo radi racionalizacije troškova, već zbog povećanja efikasnosti, i transparentnosti svog rada, sa željom da bude deo ekonomskih reformi, ministar odbrane je doneo odluku za uvođenje kontrolinga.