Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2017.

Obuka rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile



Pripadnici rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile ovih dana na Dunavu uče nove i obnavljaju i utvrđuju pontonirske veštine sticane tokom ranijeg služenja vojnog roka.

Obuka rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile

Obuka se izvodi za specifične zadatke pa poslužioci pontonskih mostova, vozači-poslužioci pontonskih mostova, poslužioci remorkera i vanbrodskih motora, kao i njihove starešine, imaju pune ruke posla. 

Kako je ovaj sastav po prvi put pozvan na vojnu vežbu, obrađuju se opšti i specijalistički sadržaji individualne obuke, a zatim kolektivna, po odeljenjima i vodovima, iza koje sledi i izvođenje vodne vežbe, i sve to na vodi koja je i prirodna sredina pontonira.

Boško Lalić i Milisav Botorić iz Vrbasa, Tibor Nađidbi iz Bačkog Gradišta, Damir Ljubović iz Zrenjanina i ostali zadovoljni su prijemom u jedinici, odnosom starešina i posebno kvalitetom obuke. 

Ističu kako ih je ovo podsetilo na stare vojničke dane, stekli su nova poznastva i prijateljstva, pa preporučuju kako bi svi trebali da se oprobaju na ovakvoj vojnoj obuci.

– Ovo kažemo bez ikakve lažne skromnosti, a i koliko god da se radi, godi ovakvo malo odsustvo iz naših životnih svakodnevica.

Obuka rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile

Novosađani se dobro sećaju ove pontonirske jedinice koja je sa aktivnim i rezervnim sastavom tokom NATO bombardovanja 1999. godine, i pod uzbunom i avio bombama, spajala bačku i sremsku stranu grada, ali i stanovnici Obrenovca i Lučana za vreme katastrofalnih poplava pre tri godine. Na tu su činjenicu ponosni i sadašnji pripadnici njenog rezervnog sastava.
photoFOTOGALERIJA