Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.05.2017.

Poseta Koledža nacionalne odbrane Nigerije



Polaznici Koledža nacionalne odbrane Savezne Republike Nigerije, koje predvodi brigadni general Bakare Adekola Rahim (Bakare Adekola Raheem), borave u jednonedeljnoj studijskoj poseti Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

 
U sklopu studijske posete nigerijska delegacije posetila je Vojnu akademiju, Vojnomedicinsku akademiju, predstavljene su im organizacijske jedinice Generalštaba Vojske Srbije, a bili su i gosti Specijalne brigade u Pančevu.
 
Prilikom posete Vojnoj akademiji, polaznici te najviše vojnoškolske ustanove Nigerije upoznali su se sa istorijatom srpskog vojnog školstva, organizacijom i nadležnostima Vojne akademije, kao i sa oblastima koje se izučavaju na osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama. Gostima su predstavljeni svi nivoi karijernog usavršavanja, kao i mogućnosti školovanja pripadnika stranih oružanih snaga u Vojnoj akademiji i Univerzitetu odbrane.

 
Tom prilikom brigadni general Bakare Adekola Rahim prezentovao je ciljeve posete polaznika Koledža, kao i vojnoškolsku ustanovu iz koje dolaze i izrazio zadovoljstvo zbog srdačnog prijema i sveobuhvatnog prezentovanja vojnog školstva u Srbiji.
 
U Vojnomedicinskoj akademiji predstavljen je rad te ugledne institucije u oblasti lečenja, naučnoistraživačkog rada, kao i obrazovanja i usavršavanja, gde su nigerijski predstavnici bili veoma zainteresovani da čuju o najnovijim metodama lečenja koje se primenjuju u VMA, o iskustvima u lečenju tropskih bolesti, transplantaciji, kao i lečenju malignih bolesti, tuberkuloze i HIV-a.

 
Gostima iz Nigerije u kasarni „Topčider“ prezentovane su najznačajnije aktivnosti Vojske Srbije i organizacijske jedinica Generalštaba. Predstavnici Združene operativne komande, Uprave za planiranje i razvoj, Uprave za logistiku i Uprave za obuku i doktrinu informisali su goste o angažovanju Vojske, razvoju sposobnosti, kao i o konceptu logističke podrške u operacijama i obuci i vežbama na nacionalnom i multinacionalnom nivou. Nigerijska delegacija obišla je potom i Specijalnu brigadu u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, gde su imli priliku da se uvere u sposobnosti specijalaca i pogledaju taktičko-tehniči zbor.
 
Narednih dana polaznici Koledža nacionalne odbrane Savezne Republike Nigerije posetiće Vojnotehnički institut i poligon u Nikincima, a imaće i priliku da upoznaju i kapacitete Odbrambene industrije Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA