Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.05.2017.

Informisanje stranih vojnih predstavnika na Univerzitetu odbrane



Strani vojni predstavnici akreditovani u našoj zemlji posetili su Univerzitet odbrane gde ih je rektor Univerziteta, general-major prof. dr Mladen Vuruna upoznao sa razvojem vojnog školstva u Srbiji od osnivanja prve Artiljerijske škole do formiranja Univerziteta odbrane sa visokoškolskim jedinicama Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.
 
Rektor je stranim vojnim predstavnicima objasnio organizaciju Univerziteta odbrane, govorio je o studijskim programima na sva tri nivoa studija i usavršavanja na kojima se školuju oficiri, kadeti, studenti i civilni studenti. Istaknuto je da je Univerzitet odbrane, kao i ostali univerziteti u Republici Srbiji, ispunio stroge kriterijume koje je propisalo akreditaciono telo Ministrstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja. Bilo je reči i o radu Kadetskog parlamenta.
 
Na kraju izlaganja general-major prof. dr Mladen Vuruna istako je saradnju sa Univerzitetima u Srbiji i međunarodnu saradnju kroz učešće u međunarodnim projektima, razmeni studenata i profesora.
 
Razvoj Univerziteta odbrane u narednom periodu general Vuruna vidi kroz povećanje broja samofinansirajućih i studenata iz stranih država, akreditaciju Generalštabnog usavršavanja kao specijalističkih akademskih studija i programa Visokih studija bezbednosti i odbrane kao master programa, povećanje broja simulatora za obuku, mobilnost nastavnika i učešće u zajdničkim naučnoistraživačkim projektima.