Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2017.

Potvrda dobre saradnje Srbije i SAD



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za Evropu i Evroaziju, Hojtom Jiom (Hoyt Yee), koji boravi u poseti Republici Srbiji.
 Potvrda dobre saradnje Srbije i SAD
Na sastanku je potvrđeno da je saradnja Srbije i SAD u oblasti odbrane izuzetno razvijena i da predstavlja najbolji deo sveukupnih bilateralnih odnosa. Posebno je istaknut značaj zajedničkih vežbi, čiji je cilj unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.
 
Evropske integracije, razvoj saradnje sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice i razvoj regionalne saradnje su ključni spoljnopolitički ciljevi Srbije, rekao je ministar odbrane u razgovoru i podvukao da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje uz poštovanje politike vojne neutralnosti.
 
Ministar Đorđević istakao je takođe saradnju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa SAD u okviru Programa bezbednosne pomoći, koji se koristi u procesu modernizacije Vojske Srbije i apostrofirao donacije američke strane Srbiji, kao i zajednički angažman u obuci i školovanju pripadnika dveju vojski.
 Potvrda dobre saradnje Srbije i SAD
Ji je preneo veoma pozitivne utiske o saradnji koju Oružane snage SAD imaju sa Vojskom Srbije i naglasio izuzetan profesionalizam i obučenost pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Takođe, istakao je doprinos Republike Srbije u borbi protiv ISIL i učešću pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalim operacijama.
 
Đorđević i Ji su u razgovoru naglasili značaj očuvanja mira i stabilnosti i razmenili mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu. Zajednički je ocenjeno da je cilj obeju zemalja rad na daljem unapređenju vojno-vojne saradnje i na održanju regionalne stabilnosti, kao uslova za neometan razvoj u svim segmentima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.05.2017
mp4 (24,59 MB)
Sastanak