Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2017.

Sastanak ministara odbrana Srbije i Grčke



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar nacionalne odbrane Republike Grčke Panos Kamenos, potvrdili su na današnjem susretu tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje i opredeljenje za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane.



Grčki ministar odbrane je naglasio da je politička podrška Grčke Srbiji nedvosmislena. Odnosi dve naše zemlje su više nego odlični i na nama je da to maksimalno iskoristimo i za unapređenje bilateralne vojne saradnje, istakao je ministar Kamenos.
 
Ministri su se saglasili da saradnja u oblasti odbrane prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa i težišno se odvija u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, te je upravo u toku prva zajednička vežba specijalnih jedinica dveju vojski "FALCON 17". Reč je o konkretnom rezultatu zvaničnih susreta načelnika generalštabova i dogovora koje su postigli komandanti kopnenih vojski, te je potrebno nastaviti sa susretima na najvišem nivou kako bi se pronalazile nove mogućnosti za povećanje broja vežbi i što kvalitetnije unapređenje vojne saradnje.

Ministri Đorđević i Kamenos potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada dve države o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra (AMSCC).
 Sastanak ministara odbrana Srbije i Grčke
U narednom periodu očekuje se potpisivanje još sporazuma, budući da se Srbija i Grčka zalažu za dalje intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i nastavak političkog dijaloga, kao i dalje unapređenje privredne saradnje, istaknuto je na sastanku.
 
Srbija izuzetno ceni tradicionalnu podrške Grčke u ostvarivanju strateških ciljeva srpske spoljne politike, pre svega članstvu u EU, kao i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, istakao je ministar Đorđević u razgovoru. On je posebno zahvalio pripadnicima grčkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.
 Sastanak ministara odbrana Srbije i Grčke
Zaključeno je da preuzimanje uloge Kontakt ambasade za saradnju Republike Srbije sa NATO od strane Grčke, od 1. januara ove godine, pozitivno utiče na saradnju, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou. Đorđević je istakao i značaj kontinuirane podrške Ministarstva nacionalne odbrane Grčke u vezi sa učešćem Srbije u sastavu Borbene grupe Evropske unije HELBROC, što potvrđuje i jača zajedničku saradnju.
 
Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, sa posebnim naglaskom na terorizam i migrantsku krizu, te je zaključeno da odlična saradnja obaveštajnih i bezbednosnih službi treba da bude okosnica zajedničke borbe protiv savremenih pretnji, kao i podstrek za tešnje povezivanje sa svim zemljama regiona.

Sastanak ministara odbrana Srbije i Grčke 
Nakon sastanka održan je i Dan odbrambenih industrija, na kojem su učestvovali predstavnici kompanija odbrambenih industrija Srbije i Grčke, sa ciljem da se razmene informacije o proizvodnim programima i razmotre mogućnosti za vojnotehničku i vojnoekonomsku saradnju, posle koga je ministar Kamenos položio venac na spomenik Rigi od Fere.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.05.2017
mp4 (44,51 MB)
Poseta