Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.05.2017.

Ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga u misiju u Libanu



U kraljevačkoj kasarni „Ribnica“organizovan je svečani ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga Druge brigade Kopnene vojske i štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku u multinacionalnu misiju UNIFIL u Libanu.

Ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga u misiju u Libanu 
Današnjem ispraćaju prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Druge brigade pukovnik Željko Kuzmanović, predstavnici lokalne samouprave, verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji mirovnjaka.
 
Poželevši našim „plavim beretkama“ uspešnu misiju, general Diković je istakao da je reč o važnoj misiji u kojoj učestvujemo već šest godina, a u kojoj je do sada bilo angažovano 1.285 srpskih mirovnjaka.
 Ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga u misiju u Libanu
– Vi nastavljate tradiciju učešća srpske vojske u mirovnim operacijama dugu više od šest decenija, a izvršavaćete zadatke u istoj zoni gde su pre 60 godina bili pripadnici naše vojske. Imaćete priliku i čast da širite lepe vesti o građanima Srbije, Vojsci Srbije, jer mi gradimo bolju Srbiju i želimo da bude jaka – naglasio je načelnik Generalštaba.
 
Prema njegovim rečima, nije jaka samo ona vojska koja ima najsavremenije naoružanje i opremu, već je važno da osim toga vojska voli svoju zemlju i svoj poziv, da je moralno jaka, obučena i naučena da ono što ima na najbolji način koristi.

Ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga u misiju u Libanu 
U narednih šest meseci, 163 pripadnika Druge brigade i 12 štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku biće angažovani u misiji očuvanja mira u Libanu, gde će zameniti pripadnike Prve brigade, koji se trenutno nalaze u toj multinacionalnoj operaciji UN.
 
Na današnjoj svečanosti, general Diković uručio je državnu zastavu komandiru pešadijske čete majoru Predragu Ružiću i komandiru voda za zaštitu snaga poručniku Vladici Tasiću.
 
U deset multinacionalnih operacija širom sveta trenutno je angažovano 329 pripadnika Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.05.2017
mp4 (36,2 MB)
General Diković
19.05.2017
mp4 (33,77 MB)
Major Ružić
19.05.2017
mp4 (13,4 MB)
Potporučnik Šulić
19.05.2017
mp4 (63,64 MB)
Svečanost