Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2017.

Taktička vežba Rečne flotile „Ečka 2017“



Pripadnici Rečne flotile danas su na privremenom artiljerijskom poligonu „Titel“ izveli taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Ečka 2017“.

Taktička vežba Rečne flotile sa bojnim gađanjem „Ečka 2017“ 
Deo gađanja i vežbu koje predstavljaju najviši nivo taktičke i vatrene obučenosti rečnih jedinica, kojima je rukovodio kapetan bojnog broda Venko Mehandžiski, načelnik Štaba Rečne flotile, pratili su general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske i kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile.
 
Podvodna protivdiverzantska, brodska protivminska i minska dejstva, sprečavanje prodora neprijateljskih vojnih brodova i vatrena podrška jedinica pešadije u odbrani činili su okosnicu izvođenja složene i dinamične taktičke vežbe i gađanja.
 
Kao uvertira u najsloženiji i najzahtevniji vid taktičko-vatrene obuke prethodnih dana izvršena su brojna pripremna i bojeva gađanja pojedinačnim brodovima iz brodskog naoružanja.
 Taktička vežba Rečne flotile sa bojnim gađanjem „Ečka 2017“
Iz plovnih sredstava Prvog i Drugog rečnog odreda, kojima komanduju kapetan fregate Romeo Grbović i kapetan korvete Darko Stričić, u plovidbi gađalo se svim brodskim artiljerijskim naoruženjem, dvadeset i, po prvi put, trideset milimetarskim protivavionskim topom, tridesetmilimetarskim bacačima projektila i bočnim puškomitraljezima kalibra 7,62 milimetra. Ciljevi na vodi nalazili su se na udaljenosti od 1.300 metara a ciljevi na kopnu bili su udaljeni  800 do 1.000 metara.
 
Tokom taktičke vežbe u punoj meri angažovani su i ronioci 93. ronilačke čete Prvog rečnog odreda za realizaciju protivdiverzantskih dejstava i otkrivanje sidrenih mina.  
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.05.2017
mp4 (139,64 MB)
Vežba