Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2017.

Razvoj saradnje sa Tunisom




Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se u Tunisu sa ministrom odbrane Ferhatom Horšanijem, sa kojim je potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Dvojica ministara su razgovarali o mogućnostima za dalji razvoj bilateralne vojne saradnje i konstatovali realni potencijal za njeno unapređenje u oblasti odbrambene industrije, vojno-naučne i tehničke saradnje, obrazovanja i obuke, vojnog zdravstva kao i istorije i muzeologije.

Imajući u vidu standardno dobre i prijateljske odnose dve zemlje, Đorđević i Horšani su se saglasili da će Sporazum o saradnji u oblasti odbrane biti samo normativni okvir za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od obostranog interesa. U tu svrhu, navedenim sporazumom je predviđeno i formiranje Mešovitog vojnog komiteta, a Đorđević je naglasio spremnost da partnerskim državama predstavimo potencijale Srbije za saradnju u oblasti odbrambenih tehnologija i za rad na zajedničkim projektima istraživanja, razvoja i proizvodnje. On je istakao značaj unapređenja kapaciteta Odbrambene industrije Srbije koji su prepoznati kao jedna od ključnih oblasti za dalje unapređenje budućih odnosa dveju zemalja.

Đorđević je istakao nastojanje Srbije da ravnopravno sarađuje sa svim zemljama sveta posvećenim politici mira i poštovanja međunarodnog prava, te u skladu s tim Ministarstvo odbrane nastavlja sa izbalansiranom politikom odbrane, neprestano radeći na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima.

Ministar odbrane se sastao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Tunis Sabrijem Baštobšijem, te je tokom razgovora potvrđena obostrana spremnost za dalje unapređenje saradnje, a posebno imajući u vidu da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima. Ministar Đorđević je zahvalio na principijelnoj podršci našim legitimnim naporima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji i naglasio da je Srbija, takođe, pouzdan i iskren prijatelj Tunisa.

Tokom posete Tunisu ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je i srpska vojnička groblja iz Prvog svetskog rata u Bizerti i Menzel Burgibi, te je položio vence i odao počast vojnicima koji su podlegli povredama nakon Albanske golgote. Tom prilikom Đorđević je rekao da su nakon godina nemara, zahvaljujući zalaganju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, groblja i kosturnica renovirani i spašeni od propadanja.
photoFOTOGALERIJA