Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2017.

Ceremonija uzimanja grumena zemlje kod spomenika Crvenoarmejcu



Kod spomenika Crvenoarmejcu na Groblju oslobodilaca Beograda danas je održana ceremonija tokom koje je sa mesta gde su sahranjeni posmrtni ostaci Belorusa poginulih prilikom oslobođenja srpske prestonice 1944. godine, simbolično uzet grumen zemlje koji će u staklenoj kapsuli biti otpremljen u Belorusiju i položen u hramu Svih svetih u Minsku.



Grumen je, tom prilikom, predat pukovniku Zoranu Terziću iz Sektora za politiku odbrane koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane, a u Belorusiju će ga, tokom predstojeće zvanične posete toj zemlji, poneti ministar odbrane Zoran Đorđević.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Republike Belorusije u Republici Srbiji Vladimir Čušev, predstavnici Grada Beograda i SUBNOR-a, a odžan je i moleban nastradalim beloruskim vojnicima koji su na tom mestu sahranjeni.



U kripti hrama Svih svetih u Minsku, gde je položena zemlja iz memorijalnih centara i grobalja na kojima su sahranjeni beloruski vojnici poginuli u Drugom svetskom ratu, nedostajao je grumen zemlje iz Srbije. Reč je, naime, o činu u znak sećanja na heroje, kao i za milione ljudi, kojim se čuva večno svedočanstvo na junaštva svih naroda koji su zajedno pobedili fašizam.
 
photoFOTOGALERIJA