Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2017.

Potvrda kontinuiteta dobre saradnje





Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Austrije potpisali su danas u Beogradu načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Republike Austrije pukovnik Tomas Ahamer.

Analizirajući saradnju u oblasti odbrane u prethodnom periodu konstatovano je da je saradnja intenzivna i sadržajna. Sagovornici su se saglasili da, s obzirom na to da su obe zemlje članice Programa Partnerstvo za mir i vojno neutralne, postoje mnoge oblasti saradnje u kojima razmena iskustva i zajednička obuka mogu biti od obostrane koristi.

Kapetan bojnog broda Konjikovac zahvalio je za podršku evropskim integracijama Srbije i za profesionalno angažovanje pripadnika Oružanih snaga  Austrije u sastavu KFOR. Predstojeći susreti na visokom nivou potvrđuju značaj saradnje i daće značajan impuls daljem unapređenju, a planirani ekspertski i susreti radnih grupa doprineće daljem produbljivanju i konkretizaciji saradnje.  Preneo je interes za značajnije unapređenje saradnje u oblastima ABHO, logistike i vojnoekonomske saradnje, uz razmatranje mogućnosti zajedničkog učešća u regionalnim projektima.

Pukovnik Ahamer istakao je da je Srbija prepoznata kao ključni partner u održavanju regionalne stabilnosti i bezbednosti. Naglasio je značaj saradnje i razmene informacija, posebno u odgovoru na aktuelnu migratornu krizu i neophodnost nastavka zajedničke saradnje u okviru Centralnoevropske odbrambene saradnje. Austrija podržava dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa  Srbijom, a kvantitet i kvalitet dogovorenih aktivnosti dovoljan je pokazatelj tradicije i zajedničke opredeljenosti za nastavak i dalji razvoj bilateralne vojne saradnje, posebno u oblasti vojnog obrazovanja i vojne medicine.