Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.04.2017.

Đorđević sa ministrima odbrane Irana i Jermenije



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se na margi­nama 6. Moskovske konferencije o međuna­rodnoj bezbednosti sa ministrom odbrane Islamske Republike Iran, generalom Hosein­om Deganom i ministrom odbrane Republike Jermenije, Vigenom Sargsjanom.

Đorđević sa ministrima odbrane Irana i Jermenije 
U razgovoru sa iranskim kolegom ministar Đor­đević je rekao da Re­publika Srbija vidi Iran kao prijateljsku državu sa velikim potencijalima za sara­dnju u oblasti odbran­e. Posebno je istakao mogućnosti razv­oja saradnje u sferi vojne ekonomije, vojnotehničke, vojnoobrazovne i voj­nomedicinske saradnje. Đorđević je naglasio da je potrebno preduzeti konkretne korake u cilju daljeg razvoja odnosa, a pre svega usaglašav­anje i potpisivanje me­đuvladinog Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane i eventualnog otvaranje izaslanstva odbrane Republike Srbije u Teheranu.
 
Ministar odbrane Ir­ana je naveo da Srbiju smatra prijateljskom zemljom koja je uvek imala korektan i nezavisan stav prema Islamskoj Republici. U skladu s tim, saglasio se sa predlozima ministra Đorđevića i istakao da je Iran  spreman da u narednom periodu učini sve što je potrebno da bi se stv­orili uslovi za razv­oj šire saradnje u sf­eri odbrane i ekonom­ije. Takođe, pozvao je ministra odbrane Srbije da u narednom per­iodu poseti IR Iran.
 
Razgovarajući sa ministrom odbrane Jermenije, Vigenom Sargsjanom, Đorđević je naglasio da Ministarstvo odbrane nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane.

Đorđević sa ministrima odbrane Irana i Jermenije 
Ministar Đorđević je istakao da Srbija izuzetno ceni učešće i profesionalnost pripadnika oružanih snaga Jermenije u okviru KFOR-a, koga Srbija prepoznaje kao jedinog partnera naše vojske u očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji.
 
Đorđević i Sargsjan govorili su, između ostalog, i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA