Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2017.

Prijem povodom Dana Vojske Srbije



Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredili su večeras, povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije, prijem u Domu Garde na Topčideru.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Miroslav Latinović, predstavnici Vlade, crkava i verskih zajednica, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora u našoj zemlji, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni gosti.
Prijem povodom Dana Vojske
Ministar Đorđević čestitao je, tom prilikom, pripadnicima sistema odbrane predstojeći praznik Dan Vojske Srbije, odajući priznanje svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji neprekidno i samopregorno izvršavaju sve postavljene zadatke, pružaju pomoć lokalnim vlastima i stanovništvu na otklanjanju elementarnih nepogoda tamo gde je to potrebno, organizuju i izvode brojne i izuzetno kompleksne vežbe na našim i stranim poligonima, reprezentujući državu i narod na najbolji način.

- Naši pripadnici neprekidno su angažovani u Kopnenoj zoni bezbednosti i na granici zajedno sa pripadnicima MUP-a, pružajući svoj maksimalni doprinos kao nosioci zadataka u rešavanju migrantske krize. Danas sa ponosom kažemo da smo u Evropi u vrhu zemalja po brojnosti kada je reč u mirovnim misijama pod okriljem UN i EU. Trenutno se u mirovnim misijama nalazi 328 naših pripadnika, prisutni smo u 10 zemalja u okviru 11 mirovnih misija, pod okriljem UN i EU – naglasio je ministar odbrane.

Prijem povodom Dana Vojske

Prema njegovim rečima, Srbija sledi politiku vojne neutralnosti koja joj omogućava aktivnu saradnju sa svima, a pripadnici Vojske Srbije učestvuju na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi na vežbama u zemlji i inostranstvu, sa pripadnicima oružanih snaga svih partnerskih zemalja, sa Ruskom Federacijom, Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama regiona, kao i u vežbama u okviru NATO i Programa Partnerstvo za mir.

- Naša vojska je danas nezaobilazan činilac naučnog, tehnološkog i svakog drugog vida razvoja Srbije i u tom smislu Ministarstvo odbrane je predvodnik u ovoj oblasti, kao neko ko je prepoznao potrebu neprestanog učenja i usavršavanja, što smo i dokazali ugovorom o dualnom obrazovanju sa Ministarstvom prosvete – istakao je ministar Đorđević dodajući da time želimo da se kapaciteti sistema odbrane upotpune i popune mladim ljudima koji će imati praksu u Vojsci Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, podsetio je ministar Đorđević, omogućavaju mladim ljudima da dobrovoljno služe vojni rok i da nose našu uniformu i oni su to prihvatili u velikom broju, sa željom da nakon toga postanu radno angažovani u Vojsci Srbije.
Prijem povodom Dana Vojske
- Zato smo obezbedili još 600 radnih mesta, što ukupno, u ovoj godini, čini povećanje našeg brojnog stanja za 1100 mesta. To je sve obezbeđeno za mlade i sposobne ljude čija je želja da služe Srbiji kao profesionalni vojnici. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, koja je stvorila stabilne uslove i zdravu osnovu za povećanje standarda naših pripadnika, ali i uloženim velikim naporima u pogledu opremanja, osavremenjivanja i modernizacije Vojske Srbije, u cilju povećanja nivoa operativnih sposobnosti, mi smo kao Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije danas u mogućnosti da dodatno ojačamo vojsku i njenu odbrambenu sposobnost, ali će taj zadatak biti naš stalni zadatak i u buduće – poručio je ministar Đorđević.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, ministar odbrane je istakao da, upravo zahvaljujući odlukama i naporima Vlade, započeto je sa opremanjem RViPVO, a u toku je opremanje Kopnene vojske savremenim artiljerijskim oruđem i opremom.

- Istovremeno smo započeli i u fazi smo završetka sa opremanjem prvih 1500 vojnika koji će imati najsavremeniju opremu za brzo reagovanje, a naš cilj je da kompletnu profesionalnu vojsku opremimo najsavremenijom opremom, tako da svaki naš vojnik, bude već sada vojnik 22. veka – naglasio je ministar Đorđević.

Osvrnuvši se na kapacitete namenske industrije, ministar odbrane je ocenio da je modernizacija vojske, koja je garant bezbednosti svih naših građana, uslovljena razvojem naše namenske industrije

- Naša odbrambena industrija sa pravom je prepoznata kao pokretač celokupne privrede Srbije i ona svojim rezultatima to čini i čini zamajac naše ekonomije. Ova preduzeća uspeli smo da konsolidujemo i danas ona posluju bez dugova, plaćaju sve poreze i doprinose. Izvoz namenske industrije prošle godine uvećan je tri puta u odnosu na 2012. godinu, dok se ove godine očekuje 20 odsto veći izvoz nego prethodne. Sa ovom praksom, nastavićemo i u narednim godinama – poručio je ministar Đorđević dodajući da je zbog takvog potencijala naša Vlada odlučila da investira u namensku industriju posle više decenija sa 43 miliona evra, što će doneti nova radna mesta, rast proizvodnje i povećanje izvoza.
Prijem povodom Dana Vojske
Govoreći o istorijskom značaju praznika, ministar odbrane je poručio da samo modernizacijom i napretkom uspećemo da očuvamo nacionalni identitet i kontinuitet državnosti srpskog naroda i vojske i da ponosno, časno i dostojanstveno čuvamo, sačuvamo i poštujemo dela naših predaka.

- Siguran sam da će u periodu ispred nas rezultati našeg napornog rada koji smo zajedno uložili od 2012. godine, sa jasnom vizijom, i jačanje naše ekonomije, institucija i naše države postajati sve vidljivije u čemu su nam, moram da istaknem, pomogli svi naši partneri – zaključio je ministar Đorđević zahvaljujući na nesebičnoj podršci i izuzetnoj saradnji svim državnim organima i institucijama i svim partnerima van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, naročito Vladi i predsedniku Republike Srbije, kao i svim pripadnicima stranih armija sa kojima su, kroz zajedničke vežbe, pripadnici našeg sistema odbrane stekli neka nova iskustva i prijateljstva.

Vojska Srbije praznuje 23. april kao svoj praznik u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.04.2017
mp4 (139,64 MB)
Obraćanje ministra Đorđevića
21.04.2017
mp4 (144,47 MB)
Prijem zvanica
22.04.2017
mp4 (146,18 MB)
Koktel