Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.03.2017.

Unapređenje regionalne saradnje u oblasti odbrane



Redovne bilateralne odbrambene konsultacije između Republike Srbije i Republike Makedonije održane su u Beogradu, tokom kojih su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Sektora za politiku i planiranje pukovnik Ljube Dukoski konstatovali da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, uz postojanje značajnog prostora za njeno unapređenje. Obostrano je ocenjeno da je u prošloj godini ostvaren napredak u saradnji i pored ograničenih finansijskih sredstava.

Unapređenje regionalne saradnje u oblasti odbrane sa Makedonijom 
Tokom sastanka razmenjeni su stavovi o dosadašnjem procesu integracija u Evropsku uniju, saradnji u okviru Programa „Partnerstvo za mir“ i angažovanju u multinacionalnim operacijama. Naglašena je neophodnost unapređenja saradnje zemalja regiona, posebno u odgovoru na aktuelnu migratornu krizu.
 
Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je značaj kontinuiteta susreta na visokom nivou za dalji razvoj i utvrđivanje smernica saradnje. Posebno je naglasio značaj saradnje i povezivanja zemalja regiona kroz različite oblike i projekte regionalnog nivoa. Istakao je da krunu odlične vojnomedicinske saradnje predstavlja zajedničko učešće u inicijativi za uspostavljanje Balkanskih vojnomedicinskih snaga, od kojih će dobrobit imati sve zemlje učesnice.
 
Kapetan bojnog broda Konjikovac je zahvalio na podršci i odličnoj organizaciji poseta najviših predstavnika Srbije Makedoniji radi tradicionalnog obeležavanja godišnjica značajnih istorijskih događaja.
 
Pukovnik Dukoski upoznao je sagovornika sa aktuelnom situacijom u Makedoniji i reformom oružanih snaga. On je izrazio zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje i posebno naglasio značaj dobre vojno-vojne saradnje, koja se ogleda kroz učešće pripadnika dve vojske u zajedničkim multilateralnim vežbama i učešće pripadnika Armije Republike Makedonije na različitim kursevima u centrima za obuku Vojske Srbije. Pukovnik Dukoski je preneo zadovoljstvo zbog unapređenja vojnoobrazovne saradnje, posebno kroz  školovanje pripadnika Armije Republike Makedonije na Vojnoj akademiji u Beogradu i eventualno školovanje na Medicinskom fakultetu VMA.
 Unapređenje regionalne saradnje u oblasti odbrane sa Makedonijom
Tokom konsultacija, delegaciju je primio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović.
 
Na kraju razgovora, usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu.
photoFOTOGALERIJA