Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.03.2017.

Intenzivna saradnja u oblasti odbrane sa Ujedinjenim Kraljevstvom



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović primio je ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji Nj.E. Denisa Kifa. Analizirana je saradnja u oblasti odbrane i mogućnosti za njeno dalje unapređenje.

Sagovornici su razmenili stavove o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i potrebi zajedničkog delovanja u suprotstavljanju novim bezbednosnim izazovima, s ciljem dostizanja stabilnijeg i bezbednijeg okruženja za život građana.

Gospodin Mojsilović posebno je istakao zadovoljstvo zbog značajnog unapređenja vojno-vojne saradnje, otvaranjem prostora da se, pored tradicionalnog izvođenja obuke za učešće u multinacionalnim operacijama, uspostavi saradnja i kroz druge vidove, uključujući i izvođenje bilateralnih vežbi.

Upoznao je sa aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu evrointegracija, saradnji u okviru Programa „Partnerstvo za mir“ i planovima za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Ambasador Kif ponovio je podršku u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, navodeći da će, bez obzira na „bregzit“, Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje strateški biti zainteresovano za stabilnost Zapadnog Balkana, gde Republika Srbija nesporno pruža aktivan doprinos.