Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2017.

Promocija zbornika radova o rodnoj ravnopravnosti u sistemu odbrane



 U Domu Vojske Srbije danas je održana promocija zbornika radova sa naučne konferencije „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane“ u izdanju Medija centra „Odbrana“.
 Promocija zbornika radova sa naučne konferencije „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane“
Reč je o publikaciji na engleskom jeziku koja je u naučno-istraživačkom smislu zaokružila domete pomenute konferencije koja je održana 2015. godine u organizaciji Instituta za strategijska istraživanja i UNDP/SEESAC, sa ciljem razmene iskustava u oblasti rodne ravnopravnosti sa stranim zemljama, ali i objedinjavanja iskustva domaćeg civilnog i vojnog sektora.
 
Prema rečima direktorke Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanke Šaranović, Zbornik je osmišljen tako da pružajući različite perspektive razmatrane problematike obezbedi pouzdan materijal na koji će se pripadnici akademske zajednice moći da pozivaju, a praktičari da se oslone u svom svakodnevnom radu.
 
- Namera urednika bila je da onaj ko čita ovaj Zbornik bude podstaknut na takvo razmišljanje na način koji upućuje na neophodnost sistematičnosti i sveobuhvatnosti bavljenja ovom temom. Samo takav pristup omogućio je kreiranja jednog društvenog konteksta u cilju dalje afirmacije rodne ravnopravnosti – naglasila je dr Šaranović.
 Promocija zbornika radova sa naučne konferencije „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane“
Govoreći o značaju publikacije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da rodna ravnopravnost nije nova tema, jer su žene u sektoru bezbednosti odavno prisutne na različite načine, ali da je činjenica da je donedavno bilo jako malo publikacija posvećenih toj oblasti.
 
- Pristup i značaj koji se danas daju toj tematici tek je onakav kakav bi zapravo trebao da bude i nadam se da će stvari da se odvijaju u boljem pravcu, jer vreme u kome živimo zahteva kapacitet svih naših građana i građanki, kako ovde tako i u svetu, i ne poznaje granice – naglasila je poverenica za rodnu ravnopravnost.
O Zborniku su na današnjoj promociji još govorili i urednica izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana“ Dragana Marković, kao i recenzenti dr Marina Blagojević Hikson i profesor dr Zoran Kilibarda. 
 
photoFOTOGALERIJA