Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.03.2017.

Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Mađarskom



Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija u Budimpešti, načelnici uprava za međunarodnu vojnu saradnju ministarstava odbrane Republike Srbije i Mađarske kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i dr Peter Gila konstatovali su da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane intenzivna i u stalnom usponu. Zajednički je potvrđeno opredeljenje za nastavak saradnje u težišnim, kao i unapređenje u oblastima od obostranog interesa.
 
Kapetan bojnog broda Konjikovac izrazio je očekivanje da će biti nastavljen trend susreta na visokom nivou, tokom kojih se utvrđuju smernice o daljim oblicima saradnje. On je naglasio da krunu saradnje predstavlja zajedničko angažovanje pripadnika dve vojske u multinacionalnoj operaciji UNIFICYP na Kipru i ponovio spremnost za intenziviranje saradnje dva vazduhoplovstva, vojnoobrazovne i saradnje u oblasti ABHO. Kapetan bojnog broda Konjikovac je izrazio zahvalnost Mađarskoj zbog kontribucije u okviru novog Poverilačkog fonda, namenjenog za uništavanje viškova ubojnih sredstava u Republici Srbiji.
 Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Mađarskom
Dr Gila je istakao da poseban kvalitet saradnji daju zajedničke vojne vežbe, doprinoseći podizanju nivoa operativnih sposobnosti dve vojske, zbog čega se očekuje nastavak i proširenje saradnje kroz povećanje broja pripadnika u postojećim vežbama. Naglasio je da treba iskoristiti potencijale za intenziviranje vojnomedicinske i vojnoekonomske saradnje.
 
U razgovoru sa načelnikom Uprave za politiku odbrane Atilom Demkom, uz isticanje značaja regionalne saradnje, razmenjena su mišljenja i iskustva o saradnji u okviru integracije u Evropsku uniju, angažovanje u multinacionalnim operacijama i korišćenje mehanizama Programa „Partnerstvo za mir“. Demko je izrazio otvorenost za razmenu iskustava iz angažovanja u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici i konceptu borbenih grupa Evropske unije.
 
Tokom konsultacija, kapetana bojnog broda Konjikovca primio je i zamenik državnog sekretara za politiku i planiranje odbrane Peter Sikloši.

Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Mađarskom   
Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu.  
 
photoFOTOGALERIJA