Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2017.

Polaganje vojničke zakletve



Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2017. godine“, profesionalnih vojnika ženskog pola, slušalaca Kursa za rezervne oficire Vojne akademije i slušalaca 109. klase rezervnih oficira sanitetske službe VMA, održane su danas u kasarnama „Aerodrom“ u Somboru, „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu i „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.
 
Vojnoj svečanosti u somborskoj kasarni „Aerodrom“, gde je vojničku zakletvu položilo 84 vojnika, prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, članovi kolegijuma ministra odbrane, predstavnici lokalne zajednice, društvenih organizacija i verskih zajednica, rodbina i prijatelji.
 
Čestitajući na svečanom činu, ministar Đorđević je istakao da je odbrana otadžbine za naš narod uvek predstavljala izraz časti i  dostojanstva i bila više od obaveze.
 
- Građani Srbije svesni su značaja bezbednosti otadžbine i da onaj ko izabere da postane vojnik zaslužuje posebno poštovanje, jer to znači služiti opštem dobru, biti u zavetnom odnosu sa otadžbinom i spreman na napore i odricanja radi odbrane i ostvarivanja najplemenitijih vrednosti jednog društva - rekao je ministar Đorđević.
 
On je potvrdio da će svi vojnici koji danas polažu vojničku zakletvu za šest meseci imati prioritet prilikom zapošljavanja, ukoliko žele da postanu profesionalni vojnici.
 
- Starešine Vojske Srbije, oficiri i podoficiri, potrudili su se da stvore optimalne uslove za vašu obuku, kako bi vam, na najefikasniji i bezbedan način, preneli svoja znanja i vojničko iskustvo, istakao je ministar odbrane i dodao da će vojnici, osim veština, steći trajna prijateljstva i životna iskustva koja će im biti od koristi čitavog života.
 
Obraćajući se roditeljima i rodbini vojnika, ministar Đorđević potvrdio je da će biti preduzeto sve kako bi njihovi sinovi i kćeri odslužili vojni rok u miru, časno i dostojanstveno, na zadovoljstvo svih.
 
- Brinućemo o vašoj deci i učiniti da se kući vrate zreliji i obogaćeni znanjem, mudrošću i vrlinama koje krase svakog dostojanstvenog i poštenog čoveka, ali osposobljeni da, ne odustajući, kao pravi borci, uspešno savlađuju sve prepreke na koje će nailaziti kroz život, istakao je ministar odbrane koji je svoje izlaganje završio porukom vojnicima, da budu ponosni i da nikada ne zaborave da je Srbija naša jedina otadžbina.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je svečanosti polaganja vojničke zakletve u kasarni "Vojvoda Petar Bojović" u Leskovcu gde je zakletvu položilo 95 vojnika na služenju vojnog roka, među kojima i sedam devojaka.

- Vojska je institucija koja čuva ugled i čast države, a biti u vojsci je privilegija odabranih – naglasio je general Diković čestitajući vojnicima.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija se danas suočava sa složenim odnosima koji vladaju u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti i na svim nivoima se bori da očuva mir koji je esencija svakog napretka.

- Prati se situacija, vojska se osposobljava i vežba, ne u cilju da ugrožavamo bilo koga već da izvršimo našu osnovnu ustavnu ulogu, da zaštitimo Republiku Srbiju, i da našim građanima omogućimo da u miru grade svoju budućnost – poručio je general Diković.

Svečanosti u Leskovcu  prisustvovali su i v.d pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, kao i predstavnici opština Jablaničkog okruga, Srpske pravoslavne crkve, MUP-a, rodbina i prijatelji vojnika.

Polaganju svečane vojničke zakletve u valjevskoj kasarni "Vojvoda Živojin Mišić"  prisustvovali su v.d. pomoćnika ministra za budžet i finansije Radmila Jagodić i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović. 





 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.03.2017
mp4 (43,88 MB)
Polaganje vojničke zakletve u Somboru, obraćanje ministra Đorđevića, 2.deo
18.03.2017
mp4 (45,59 MB)
Polaganje vojničke zakletve u Somboru, obraćanje ministra Đorđevića, 1.deo
18.03.2017
mp4 (44,2 MB)
Polaganje vojničke zakletve u Somboru, pokrivalica
18.03.2017
mp4 (15,62 MB)
Polaganje vojničke zakletve u Somboru, izjava
18.03.2017
mp4 (52,58 MB)
Polaganje vojničke zakletve u Leskovcu, obraćanje generala Dikovića
18.03.2017
mp4 (78,58 MB)
Polaganje vojničke zakletve u Leskovcu, pokrivalica