Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.03.2017.

Nova oklopna vozila za Vojsku Srbije i Policiju



Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministara odbrane i unutrašnjih poslova Zorana Đorđevića i Nebojše Stefanovića, obišao je danas fabriku Borbenih složenih sistema u Velikoj Plani.
 Nova oklopna vozila za Vojsku Srbije i Policiju
Današnjoj poseti i prezentaciji oklopnog vozila „Miloš“ prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i direktor „Borbenih složenih sistema“ Ognjen Oliverić.
 
Vučić je istakao da naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljene uz oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, kao i haubice „Nora“ za Vojsku Srbije. Takođe, napomenuo je da je „Miloš“ „4x4“ moćno oklopno vozilo, da će šest dobiti SAJ, sa mitraljezom 12,7 mm, dok će Žandarmerija dobiti šest „Lazara 3“. Vojska Srbije dobija 12 „Lazara“ naoružanih topovima i 12 „Nora“ kalibra 155 mm.
 Nova oklopna vozila za Vojsku Srbije i Policiju
- Ova fabrika je pokazatelj šta je to što smo uspeli da promenimo u poslednjih nekoliko godina. Nove hale se grade za nove proizvodne pogone. To radimo iz dva razloga – prvi je da je namenska industrija veoma važna u stvaranju većeg bruto domaćeg proizvoda u razvoju srpske ekonomije i da namenska industrija postaje i biće jedan od ključnih faktora brzog napretka naše ukupne privrede i onoga što će da učini životni standard građanima Srbije većim i boljim. S druge strane, mi ovim opremamo našu vojsku i policiju i možemo ova oruđa da smatramo veoma snažnom prevencijom za svakoga ko bi pomislio da bilo kada ugrozi bezbednost, suverenitet i nezavisnost Srbije, rekao je premijer.
 
Vučić je napomenuo da je predstavnicima sistema odbrane predložio da nađu načina da angažuju naše najbolje inženjere kako bismo proizvodili i kamione za domaću upotrebu i oruđa koja Srbija danas uvozi.
 
- Ako to uspemo to će biti veliki posao i za FAP i šansa za veći broj zaposlenih. Želimo i da poboljšamo uslove, i da umesto cerada na kamionima postavimo kontejnere gde pripadnici Vojske mogu da imaju agregate, medicinsku podršku i klimu, odnosno da imaju mnogo bolju zaštitu od pancirne municije 7,62 do municije 12,7 mm, rekao je Vučić i ponovio da je veoma zadovoljan napretkom namenske industrije koja je „pokretač naše ekonomije i garant bezbednosti i stabilnosti naše zemlje“.
Nova oklopna vozila za Vojsku Srbije i Policiju
On je dodao i da za 700 do 800 tih vozila postoje porudžbine iz inostranstva, ali „da ne možemo da proizvedemo ni deset, jer nemamo dovoljno kapaciteta i zato ćemo se potruditi da te kapacitete povećavamo“. Takođe, Vučić je naglasio i da je Vlada spremna da uloži 15 do 20 miliona evra u novu liniju FAP-a za oklopna vozila.

Savremeno višenamensko oklopno borbeno vozilo „Miloš“ namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga. Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnom sistemu oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.
Nova oklopna vozila za Vojsku Srbije i Policiju
„Miloš“ je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju. Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara. Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standardnoj verziji posadu „Miloša“ čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu brzo da se iskrcaju, ili ukrcaju kroz zadnju, hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata. Za četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.03.2017
mp4 (141,73 MB)
Izjava premijera Aleksandra Vučića
12.03.2017
mp4 (84,91 MB)
Оbilazak