Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.03.2017.

Predstavnice Ministarstva odbrane na tribini o rodnoj ravnopravnosti u Novom Sadu



Direktorka Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane dr Jovanka Šaranović i direktorka Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima u Ministarstvu odbrane pukovnik dr Katarina Štrbac učestvovale su danas u Novom Sadu na  tribini „Rodna ravnopravnost u Republici Srbiji i sprečavanje diskriminacije nad ženama“, održanoj u Velikoj sali Skupštine Grada.
 
Podaci govore kako su žene, iz godine u godinu, i dalje izložene brojnim oblicima diskriminacije, najčeće na tržitu rada i prilikom samog zapošljavanja, pa je od izuzetnog značaja kontinuirano bavljenje tim pitanjima, rečeno je u uvodnom delu tribine.
 
Predstavljajući brojnim učesnima tribine rezultate iz domena rodne ravnopravnosti postignute u Ministarstvu odbrane, dr Jovanka Šaranović je istakla i mogućnost školovanja žena u Srednjoj stručnoj vojnoj školi, Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, kao i dobro medijsko predstavljanje i vođenje kampanje za prijem žena na rad u sistemu odbrane.
 
-Ipak, još uvek su veliki izazovi pred ženama u našem društvu koji se tiču dostizanja određenog nivoa rodne ravnopravnosti. Tu je od izuzetnog značaja socijalna i organizaciona podrška karijernom razvoju žena, rekla je dr Šaranović i dodala kako se u Ministarstvu odbrane na tom planu, uz izuzetnu podršku koja stiže sa najviših nivoa, pre svega od ministra odbrane, dobro radi.
 
Pukovnik dr Katarina Štrbac je naglasila da danas žene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije uživaju apsolutno sva prava kao i njihove muške kolege, a da će se položaj žena u ovim strukturama poboljšavati svake godine u onom obimu koliko žena bude spremno da obuče uniformu.
 
-Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije intenzivno sarađuju sa lokalnim samoupravama na teritoriji cele Srbije i stoje na raspolaganju svima onima koji smatraju da im na bilo koji način možemo pomoći. U tom smislu i naše učešće na ovoj tribini predstavlja jedan od svetlih primera te saradnje. Sigurna sam da posedujemo znanja koja našim ženama u Srbiji mogu pomoći da ojačaju svoj položaj, poručila je, sem ostalog, pukovnik dr Štrbac sa govornice tribine.
 
Na tribini, koju je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, učestvovale su i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i magistar Draginja Vlk.
videoVIDEOGALERIJA
12.03.2017
mp4 (126,31 MB)
Dr Jovanka Šaranović
12.03.2017
mp4 (114,77 MB)
Pukovnik dr Katarina Štrbac
12.03.2017
mp4 (136,76 MB)
Tribina