Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.03.2017.

Ministar odbrane obišao fabrike u Lučanima i Čačku



Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je danas Privredno društvo „Milan Blagojević-namenska“ u Lučanima i Kompaniju „Sloboda“ a.d. u Čačku.
Današnjem obilasku prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Bojan Zrnić.
Ministar odbrane u Lucanima
Tokom posete fabrici namenske industrije u Lučanima, održan je sastanak kojem su prisustvovali ministar Đorđević sa saradnicima, direktor fabrike Radoš Milovanović, direktor JP „Srbijavode“ Goran Puzović, predstavnici Opštine i predstavnici sindikata PD „“Milan Blagojević-namenska“. Na sastanku je zaključeno da je fabrika u Lučanima ostvarila rekordne rezultate u proizvodnji 2016. godine i da se očekuje da proizvodnja u 2017, koja je već ugovorena, bude još veća. Takođe, istaknut je i značaj saradnje fabrike sa Vojnotehničkim institutom u razvoju novih tehnologija za proizvodnju kvalitetnijeg baruta.

Ministar i saradnici obišli su objekat „Kontinualna nitracija celuloze“ i objekat za odvodnjavanje i želatinizaciju dvobazne barutne mase, a potom su obišli radove na izgradnji nasipa na reci Bjelici, koji se postavlja radi zaštite od veoma čestih poplava u ovom delu Srbije koje pogađaju i samu fabriku.

Ministar odbrane u Lucanima
Tokom posete Kompanije „Sloboda“ a.d. u Čačku, ministar Đorđević je obišao „Pogon za izradu čaura srednjeg i velikog kalibra“ i objekat „Mehanička obrada rezanjem“. Posle obilaska, ministar odbrane održao je sastanak sa saradnicima i rukovodstvom Kompanije „Sloboda“ a.d. kojem su prisustvovali i generalni direktor Zoran Stefanović i predstavnici sindikata Kompanije.

V.d. pomoćnika ministra Nenad Miloradović istakao je da današnje posete predstavljaju „redovni obilazak tokom kojeg predstavnici Ministarstva odbrane sagledavaju rezultate u ostvarenim postavljenim ciljevima“.

- Ciljevi se odnose pre svega na obavljanje i postavljanje novih tehnoloških linija i napredak ostalih mera koje Ministarstvo zadaje fabrikama kako bi se generalno unapredilo stanje odbrambene industrije. Danas smo došli do zaključka da je odbrambena industrija prošle godine veoma dobro radila, a fabrike u Lučanima i Čačku su među najboljima, rekao je Miloradović.
Ministar odbrane u fabrici Sloboda

Prema njegovim rečima, „Milan Blagojević“ je imao porast proizvodnje prošle godine u odnosu na pretprošlu za 37 odsto, a „Sloboda“ čak 67 odsto.
- Nivo investicija je veoma visok. Fabrika u Lučanima je prošle godine uložila šest miliona evra u nove pogone, ove godine je u planu ulaganje od sedam miliona evra. „Sloboda“ je 2016. godine uložila sedam, a ove godine planira 11 miliona evra. Za obe fabrike možemo sa sigurnošću da kažemo da su i proizvodnja i ulaganja veoma vidljivi, rekao je Miloradović.

On je dodao da i jedna i druga fabrika pripadaju grupaciji „municijskih fabrika“ što je jedan od najopasnijih tipova proizvodnje.
- U poslednjih pet godina u svetu je bilo oko 80 incidenata sa tragičnim posledicama u fabrikama municije u svetu. Treba ulagati maksimalne napore da se takvi incidenti ne događaju i da se posledice minimizuju. Ministarstvo odbrane napravilo je plan pre godinu i po za celu odbrambenu industriju – kako da se maksimalno poboljšaju sve automatizovane mere da bi se sprečili incidenti, i te mere se sprovode upravo kroz cikluse investicija. Takođe, usvojili smo set kratkoročnih i dugoročnih mera koje se preduzimaju. One nikada neće biti dovoljne, ali mi ćemo nastaviti da ih maksimalno poboljšavamo, izjavio je v.d. pomoćnika ministra Miloradović.

Ministar odbrane u fabrici Sloboda
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.03.2017
mp4 (83,48 MB)
Obilazak
11.03.2017
mp4 (85,81 MB)
Izjava Miloradović o ulaganjima
11.03.2017
mp4 (76,2 MB)
Izjava Miloradović o bezbednosti u fabrikama namenske industrije