Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2017.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Nemačkom



Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog Ministarstva odbrane Nemačke potpisali su u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane SR Nemačke u Beogradu potpukovnik Klaus Ingo Gnojke.

 
Kapetan bojnog broda Konjikovac ocenio je saradnju u oblasti odbrane sadržajnom i raznovrsnom, sa potencijalom i mogućnostima za dalji kvalitativan napredak. Naglasio je značaj susreta na najvišem nivou za utvrđivanje strateških smernica i dalji razvoj saradnje i izrazio očekivanje da će, nakon završetka redefinisanja pravnog okvira, biti potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Istakao je da poseban kvalitet saradnji daje zajedničko angažovanje u Misiji EU u Maliju, kao i izvestan progres i prepoznat potencijal za unapređenje vojnoekonomske saradnje.
 
Potpukovnik Gnojke preneo je da Srbija predstavlja značajnog partnera Nemačke u oblasti odbrane. Postoji spremnost za nastavak saradnje u težišnim oblastima, posebno kroz program „Pomoć u obuci i školovanju“, unapređenje zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje saradnje u domenu vojne medicine i ABHO. Istakao je da veze pripadnika dve vojske mogu biti dodatno učvršćene na terenu organizacijom zajedničke obuke i vežbi, koje doprinose unapređenju funkcionalnih sposobnosti dve vojske. 
 
photoFOTOGALERIJA