Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2017.

Redovne bilateralne odbrambene konsultacije sa Turskom



Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija sa Republikom Turskom, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Odseka za Evropu u Upravi za međunarodne odnose Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske kapetan bojnog broda Isa Bozkurt saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, kao i da u narednom periodu treba iskoristiti potencijale za njeno unapređenje.

 
Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornika sa aktivnostima koje Ministarstvo odbrane realizuje u procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, o saradnji u okviru Programa Partnerstvo za mir i angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. Istakao je opredeljenje za unapređenje vojno-vojne i vojnoobrazovne saradnje, kao i korišćenje potencijala za intenziviranje vojnoekonomske saradnje. Posebno je istakao da KFOR predstavlja jedinog partnera Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije i jedinog garanta bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije, kako je i predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN.
 
Kapetan bojnog broda Bozkurt potvrdio je opredeljenje Turske za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i da je zajednički zadatak pronalaženje modaliteta za dodatni razvoj. Posebno je istakao da savremeni kompleksni bezbednosni izazovi zahtevaju efikasniju razmenu informacija i jaču regionalnu saradnju.
 
Tokom sastanka, sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa posebnim akcentom na migrantsku krizu i njene posledice na bezbednost.
 
Na kraju razgovora usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu. 
 
photoFOTOGALERIJA