Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2017.

Dinamične aktivnosti srpskih predstavnika na sajmu u Abu Dabiju




Na 13. međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017, u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju, i danas su nastavljene aktivnosti predstavnika srpske vojne industrije i Ministarstva odbrane.  U toku je  realizacija plana poseta štandovima svetskih proizvođača i distributera proizvoda odbrambenih industrija značajnih za Vojsku Srbije i razvoj naučnog potecijala naše zemlje, kao i niz prijema zvaničnih delegacija država učesnica sajma.

Drugi dan Sajma obeležila je  dinamika velikog broja susreta sa raznim  delegacijama, te je između ostalih na srpskom štandu primljena  delegacija egipatskih Oružanih snaga koju je predvodio komandant Protivvazduhoplovne odbrane Egipta general Ali Fahmi Mohamed Ali. Tema razgovora bilo je proširenje bilateralne saradnje i razmena informacija o modernizaciji PVO sistema kojima su naoružane obe zemlje. Dogovoreno je  da započete teme razmotre i stručnjaci iz tih oblasti u našim naučnim i razvojnim institucijama, te je definisan način dalje komunikacije preko nadležnih ministarstava i izaslanstva odbrane Egipta u Beogradu.

Gost na štandu Srpske odbrambene industrije bila je i višečlana delegacija iz Kuvajta koju je predvodio načelnik Generalštaba Kuvajta general –potpukovnik Muhamed Kaled Al-Kader. Oni su razmotrili asortiman naših proizvoda, sa posebnim interesovanjem na ubojna sredstva  za vođenje protivoklopne borbe i motor za tenk poboljšanih karakteristika.

Na marginama Sajma održan je i sastanak sa komandantom Kopnene vojske Ruske Federacije general – pukovnikom Olegom Saljukovim, gde je bilo reči o  eventualnoj saradnji u oblasti vojnotehničkih potencijala dveju zemalja, a to je bila i prilika da se prokomentarišu iskustva iz  organizacije i rezultati  prethodnog tenkovskog biatlona na kome su pripadnici Vojske Srbije pokazali odlične sposobnosti.

Na međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017 učestvuje više od 1200 kompanija iz 57 zemalja što predstavlja impozantan broj ponuđača, ali je prema rečima naših predstavnika  organizacija takva da obezbeđuje odlične uslove da sve zemlje učesnice iskažu svoje potencijale. Najveći svetski proizvođači su grupisani u nacionalne paviljone, a najveći paviljon je nemački sa površinom od 4500 kvadrata, prate ga turski, kineski, francuski, američki i ruski paviljon. Jugoimport nastupa na štandu površine 370 kvadrata, sa štandom na dva nivoa.