Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2017.

Svečani prijem povodom Dana državnosti



Povodom Dana državnosti Srbije, predsednik Republike Tomislav Nikolić, večeras je priredio svečani prijem kojem su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sveštenstva, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života.

U svom obraćanju, predsednik Republike je istakao da Srbija i danas živi svoja viševekovna iskušenja i stradanja i prolazi kroz njih sa više ili manje uspeha, vođena osobinama koje simbolizuju Karađorđe i Miloš. 

– Uvek joj je, da bi opstala i pretekla, da bi pobeđivala, bila potrebna Obrenovićeva mudrost i Petrovićeva hrabrost. Do dana današnjeg, a sa našom generacijom se to neće završiti. Takav je naš usud, naša slobodarska narav, naš karakter, koji teži pravdi i brani osnovna prava čovekova – rekao je Nikolić i dodao da kao primer može da posluži Sretenjski ustav koji danas slavimo, dokument ispisan pre dva veka, a danas čitan i razumljiv kao nosilac ideja na kojima počiva većina ustava modernih država, ali i kao primer nekih principa na kojima počiva Evropska unija.

Govoreći o Sretenjskom ustavu iz 1835. godine, predsednik Nikolić je istakao i da je doneo veliki iskorak za svoje doba, pa je izazvao reakcije i osporavanja silnih država, nevoljnih da prihvate vrednosti koje je prvi definisao upravo Ustav tada vazalne kneževine Srbije, a koje su danas civilizacijske tekovine.

– Austrija, Turska, i Rusija, kao da su se nadgornjavale koja će ga osporiti težim rečima. Za njih je bio utopijski, prevratnički, čak antihrišćanski, opasan u svojim liberalnim stavovima. U suštini, iza osporavanja se krio strah od slobodarskih ideja, ustavnih ograničenja vladara, zaštite ljudskih prava i sloboda – dakle glavnih temeljnih vrednosti koje danas živimo, rekao je predsednik.

On je poručio da smo Prvim ustankom u kom su naši preci pokazali obilićevsko junaštvo, otpočeli obnavljanje srpske države, a Sretenjskim ustavom dali ogroman značaj današnjem razumevanju uloge demokratskih ustanova.

– Nemamo prava da se odreknemo davno nasleđenih vrednosti. Na nama je da ih branimo i odbranimo, sve učeći i od mudrog knjaza Miloša kako da se u istorijskim okolnostima postavimo, kako da sačuvamo sebe u stalnim iskušenjima i kako da gradimo humano društvo, uspešnu Srbiju poštovanu u međunarodnoj zajednici – rekao je Tomislav Nikolić i dodao da mu je danas ponos i čast da se osvrne ne samo na pobedničku prošlost od vremena osnivanja moderne srpske države, već i na sadašnjost koja obećava prosperitetnu budućnost. 

– U proteklih pet godina uzdigli smo institucije sistema, uspravili posrnulu privredu i industriju, zahuktali infrastrukturne projekte, otpočeli procese oživljavanja sela i poljoprivrede, otpočeli reforme u najvitalnijim oblastima od zdravstva i školstva do nauke i kulture – istakao je predsednik Republike Srbije i podvukao da su rezultati  vidljivi -  od smanjenja nezaposlenosti, kranova i građevinaca na svakom koraku, do vidljivog uvažavanja Srbije u međunarodnoj zajednici – od političkih struktura do akademske, naučne, umetničke, sportske zajednice. 

Dodao je i da je za poteze i rezove, i „nepopularne mere“, trebalo Obilićeve hrabrosti i Miloševe mudrosti.

– Ne manjka nam ni jedno ni drugo, jer je odgovornost pred Srbijom i njenom budućnošću veća od svih nas pojedinačno, i nema uzmicanja i povlačenja, čak i kada svi vetrovi hoće da vas poviju i slome, čak i kada pregovarate sa Prištinom čiji samoproglašeni vlastodršci, mimo svake ljudske pravde i međunarodnog prava, mimo istine, kradu i sakate vašu kuću, trećinu suverene države Srbije – rekao je predsednik i potvrdio da  je Srbija čak i tada spremna na razgovor: Ne na ucene, spremni smo na dogovor – ne na gotova rešenja, spremni smo na suštinsku autonomiju u okviru Srbije, nikad na nezavisnu državu Kosovo!

On je potvrdio da nema uzmicanja i povlačenja pred formiranjem Zajednice srpskih opština koja je dogovorena, potpisana pred međunarodnim zvaničnicima, već da ima samo nečasnog istupanja prištinskih vlastodržaca, prećutkivanja međunarodne zajednice koja bi trebalo da bude garant sprovođenja dogovorenog i kojoj je Srbija verovala.

– Nema uzmicanja ni na našem putu ka Evropskoj uniji čije smo osnovne principe prepoznali u čitanju Sretenjskog ustava. Spremni smo, još samo da i Evropska unija prepozna naše principe i poštuje međunarodno pravo, potvrdio je Nikolić i dodao da nema uzmicanja ni od naše prošlosti iz koje smo naučili da si bogat onoliko koliko imaš prijatelja, i da zato neumorno unapređujemo svoje odnose sa Kinom, Rusijom, državama Severne i Latinske Amerike, afričkim i arapskim zemljama, sa svima koji dele naše sisteme vrednosti.

Govoreći o načinu na koji obavlja svoj posao, predsednik je rekao da ponosno predstavlja  svoju zemlju i brani njene interese svuda i uvek sa jednakom odgovornošću, ne samo pred svojim precima i potomcima, već pred svim građanima, i onima koji su mislili da mu ne treba ukazati poverenje.

– Poverenje mi je dalo snagu da uzdignute glave razgovaram sa predsednicima i zvaničnicima drugih država, da tražim investicije i ulaganja, dogovaram diplomatske i ekonomske odnose, razmene mladih i saradnju u nauci i kulturi, rečju – da otvaram vrata našoj Vladi koja je potom izvanredno realizovala programe – rekao je Tomislav Nikolić, i, ističući da su Karađorđe i Miloš pre dva veka učinili mnogo gledajući u daleka pokolenja, potvrdio svoju privrženost istom putu, da bi, na kraju, građanima Srbije, poželeo da im ovo i svako buduće Sretenje bude srećnije i uspešnije od prethodnog.

Povodom 15. februara, Dana državnosti, predsednik je odlikovao 84 ličnosti i institucija, kao i pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Olimpijski i Paraolimpijski komitet Srbije i Galerija naivne umetnosti u Kovačici.  
 
Dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde drugog stepena je Nemanja Radulović, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dobili su atletičarka Ivana Španović, teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković, bivša selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković.

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska i Somborska preparandija (Pedagoški fakultet u Somboru), dok su dobitnici Sretenjskog ordena drugog stepena Crveni krst Srbije, grad Žozije u Francuskoj, Pedagoški muzej u Beogradu, Arhiv Vojvodine, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca i OŠ "Braća Aksić" iz Lipljana.
 
Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" dobili su Renato Grbić, pukovnik Patrik - Stefan Bario i pukovnik Žak Ogar, dok je ovo priznanje posthumno dodeljeno pripadniku Ministarstva unutrašnjih poslova Nenadu Stojadinoviću.
 
Povodom Dana državnosti, odlikovani su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ordenom belog orla sa mačevima, s tri Ordena zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, dve zlatne i 18 srebrnih medalje za zasluge, i šest zlatnih i 27 srebrnih medalja za revnosnu službu. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovanja će biti uručena na Dan Vojske Srbije, 23. aprila.

Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović - Karađorđe.

Istog dana 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije. Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik. Ovakvo ustavno rešenje odmah je izazvalo negodovanje Austrije, Turske i Rusije, zbog čega je ubrzo suspendovan.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.02.2017
mp4 (116,19 MB)
Doček zvanica - prvi deo
15.02.2017
mp4 (117,58 MB)
Doček zvanica - drugi deo