Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2017.

Obeležavanje Dana državnosti



Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, u pratnji predsednice Ustavnog suda Vesne Ilić Prelić i potpredsednika Skupštine Srbije Veroljuba Aršina, položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Predsednik Nikolić upisao je u Spomen knjigu:
 
"Danas je 15. februar 2017 godine. Srbija je mirna i slobodno zemlja. Nismo bogati ali se polako podižemo. Vodimo samostalno svoju politiku, imamo mnogo prijatelja na svim  strane sveta. Vojno smo neutralni. Srbija je živela i posle vas, živeće i posle nas. Uvek za novu decu".

Dan državnosti Srbije obeležen je danas i u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole. Državnu delegaciju predvodila je predsednica Narodne skupštine  Republike Srbije Maja Gojković, a vence su položili i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kao i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Predsednica Parlamenta poručila je da samo stabilna, marljiva, vredna i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese i da ne postoji važniji zadatak od borbe za uspešniju i moderniju Srbiju koja će biti poštovana i uvažavana u svetu.



Navodeći da se slobodarske težnje srpskog naroda ne mogu odvojiti od demokratskih, Gojković je rekla da na to upućuje i činjenica da su i Prvi i Drugi srpski ustanak počeli narodnom voljom i odlukama, na zborovima i skupštinama, te da se upravo u najtežim uslovima borbe za opstanak razvijalo seme parlamentarnog života.

"Srbija ne sme zaboraviti ni one koji su svojim idejama i prosvešćenošću ostavili neizbrisiv trag, a jedan od njih je i Dimitrije Davidović, koji je napisao Sretenjski ustav u kome se ogledaju potrebe srpskog društva za slobodom, nacionalnim osvešćenjem i okončanjem feudalizma", rekla je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine prethodno je položila venac i odala počast na grobu vožda Karađorđa.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.02.2017
mp4 (55,13 MB)
Polaganje venca