Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2017.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Republikom Belorusijom



Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija sa Republikom Belorusijom, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Departmana za međunarodnu vojnu saradnju, ujedno pomoćnik ministra odbrane za vojnu politiku general-major Oleg Leonidovič Voinov konstatovali su da je postignut suštinski napredak u bilateralnoj vojnoj saradnji, koja u potpunosti odražava visok stepen opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje.



Sagovornici su razmenili stavove o aktuelnim vojno-političkim i bezbednosnim pitanjima u regionima dve države. Istakli su neophodnost zajedničkog delovanja u odgovoru na savremene bezbednosne izazove, uključujući i migratornu krizu.

Kapetan bojnog broda Konjikovac zahvalio je na podršci Republike Belorusije u ostvarivanju ključnih spoljno-političkih ciljeva Republike Srbije, posebno po pitanju Kosova i Metohije. Upoznao je sa rezultatima reforme sistema odbrane, aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saradnji u okviru Programa Partnerstvo za mir, kao i angažovanju u multinacionalnim operacijama.

Posebno je istakao značaj kontinuiteta poseta visokog nivoa, radi definisanja strateških smernica dalje saradnje.

General Voinov informisao je o rezultatima aktuelnih reformskih procesa u Ministarstvu odbrane Republike Belorusije, kao i načinima na koji beloruska strana pristupa izazovima savremenog doba. Preneo je spremnost za intenziviranje saradnje u svim oblastima koje doprinose uspostavljanju sigurnijeg bezbednosnog ambijenta na globalnom planu.

Analizirajući bilateralnu vojnu saradnju, postignuta je saglasnost o potrebi  korišćenja postojećih potencijala za unapređenje saradnje u težišnim oblastima, u obostranom interesu, posebno u domenu vojno-ekonomske i naučno-tehničke saradnje, kao i vojno-vojne saradnje, kroz vežbovne aktivnosti. Zajedničko opredeljenje je i dalji razvoj vojno-obrazovne i vojno-medicinske saradnje.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu.
 
photoFOTOGALERIJA