Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.02.2017.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Državom Izrael



U okviru održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija, u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju, realizovan je sastanak načelnika Uprave kapetana bojnog broda Milana Konjikovca sa direktorom Odeljenja za Evropu u Birou za politiku odbrane i bezbednost Ministarstva odbrane Države Izrael Dimitri Dima Golubom.

Sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, sa posebnim akcentom na migratornu krizu. Izvršena je analiza dosadašnje saradnje u oblasti odbrane i potvrđen zajednički interes za unapređenje i intenziviranje bilateralne odbrambene saradnje. Istakli su značaj poseta visokog nivoa za utvrđivanje smernica dalje saradnje.


Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornika sa postignutim rezultatima u okviru reforme sistema odbrane, zatim sa aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saradnji u okviru programa Partnerstvo za mir, kao i angažovanju u multinacionalnim operacijama. Preneo je spremnost Ministarstva odbrane da, pored vojnoekonomske, sa izraelskom stranom razvija i saradnju u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i svim drugim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i vojno-vojnu saradnju.

Gospodin Golub istakao je opredeljenje Ministarstva odbrane Države Izrael za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Srbijom, posebno vojnoekonomske i vojno-vojne saradnje, imajući u vidu postojeće potencijale dve zemlje za saradnju u navedenim oblastima.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu. Tokom posete, izraelska delegacija imala je odvojene razgovore sa predstavnicima Sektora za materijalne resurse i JP „Jugoimport-SDPR“.