Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.01.2017.

Saopštenje



Zbog pogrešnog tumačenja i različitih spekulacija koje su poslednjih dana česte u medijima u vezi sa uvođenjem vozila u evidenciju stvari iz popisa, obaveštavamo javnost da nije u pitanju novina već je reč o zakonu koji se u pravnom sistemu Republike Srbije primenjuje od 5.11.2009. godine, kako bi se efikasnije obezbedilo funkcionisanje vojne, radne i materijalne obaveze.
 
Uvođenje vozila u evidenciju stvari deo je materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi (član 95. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi) određena kao pravo i dužnost građana Republike Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, čije je sedište na teritoriji Republike Srbije, da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, u slučaju potrebe ustupe na privremeno korišćenje uz naknadu državnim organima, Vojsci Srbije i civilnoj zaštiti. Evidencija se vodi radi organizovanog i pravilnog izvršavanja navedene obaveze.
 
Napominjemo da se u evidenciju ne uvode sva vozila, već 1 do 2 posto od ukupnog broja registrovanih motornih vozila evidentiranih u bazi Ministarstva unutrašnjih poslova (radi se prvenstveno o terenskim i teretnim vozilima, inžinjerijskim vozilima, specijalnim vozilima, prikolicama, cisternama, viljuškarima, itd), te da je procenat odziva u vezi sa pozivanjem po osnovu materijalne obaveze u prethodnim godinama bio viši od 90 posto.
 
U slučaju neodazivanja pozivu isti zakon (članovi 132. i 133. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi) predviđa novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za vlasnika stvari. Pokretanje prekršajnih prijava vrše teritorijalni organi Ministarstva odbrane tek kada se preduzmu sve prethodne raspoložive mere propisane Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i drugim propisima.
 
Naglašavamo da pozivanje vlasnika stvari iz popisa nije povezano sa uvođenjem vojnih obveznika rođenih 1999. godine u vojnu evidenciju. Uvođenje u vojnu evidenciju deo je vojne obaveze i nije u direktnoj ili indirektnoj vezi sa pozivanjem vlasnika stvari iz popisa, a jedini zajednički imenitelj im je Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi kojim su pravno uređeni.
 
Pozivi se dostavljaju vlasnicima stvari iz popisa u zakonskom roku, 30 dana pre planiranog pozivanja, o čemu se javnost blagovremeno obaveštava informacijama na sajtu Ministarstva odbrane. Više podataka o materijalnoj obavezi možete pronaći ovde.