Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.01.2017.

Kadet Vojne akademije prvi doplivao do Časnog krsta



Povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, danas je, u organizaciji hrama Svetog Đorđa, gradske opštine Čukarica i JP „Ada“, na beogradskoj Adi Ciganliji održano tradicionalno 19. plivanje za Časni krst.
 
Kadet Vojne akademije prvi doplivao do Časnog krsta

Uprkos veoma hladnom vremenu, temperaturi vazduha od minus dva i vode od tri stepena Celzijusa i ledenoj košavi, 60 takmičara, među kojima su bili pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije, članova SVIBOR-a i tri gosta iz Ruske Federacije, plivalo je za veru, čast i prestiž.

Najuspešniji u tom poduhvatu za koji se osmele samo najhrabriji, bio je kadet četvrte godine Vojne akademije Aleksa Dragaš, koji je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, koja simbolično predstavlja Isusove godine.

Nakon pobede Dragaš je istakao da su mu je čast što je imao priliku da pliva kao predstavnik Vojske Srbije, ujedno i kadet Vojne akademije.

Kadet Vojne akademije prvi doplivao do Časnog krsta  
- Zahvalan sam profesorima i trenerima koji su mi omogućili uslove za trening i pripreme za ovo nadmetanje, kao i kolegama koji su danas takođe plivali - rekao je budući oficir Vojske Srbije.

Manifestacija na Savskom jezeru počela je formiranjem bogojavljenske litije u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, koja je preko Savskog nasipa došla na Adu Ciganliju. U počasnoj pratnji Litije bilo je 15 kadeta Vojne akademije.

Bogojavljenski krst pobedniku je uručio episkop toplički Arsenije, a prelazni pobednički plašt predsednik skupštine gradske opštine Čukarica Milan Stojić.

Kadet Vojne akademije prvi doplivao do Časnog krsta
Ministar odbrane Zoran Đorđević prisustvovao je plivanju za Časni krst na Savskoj promenadi, gde je akciju organizovalo udruženje „Soko Savamala“.

Pripadnici Ratnog vazduhoplovsta i PVO su, u okviru proslave Bogojavljenja, učestvovali u gradskim litijama u Zemunu i Čačku a u plivanju za Časni krst učestvovali su vazduhoplovci iz sastava 204. i 98. vazduhoplovne brigade, 250. raketne brigade za PVD i 126. brigade VOJIN na Zemunskom keju, Zapadnoj Moravi u Čačku kao i u Starim Banovcima.

Kadet Vojne akademije prvi doplivao do Časnog krsta  
Već tradicionalno, pripadnici Vojske Srbije učestvovali su i u ostalim manifestacijama plivanja za Časni krst koje su danas organizovane širom Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.01.2017
mp4 (99,59 MB)
Plivanje
19.01.2017
mp4 (64,84 MB)
Izjava pobednika