Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2017.

Otvorena izložba Izbor iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba iz bogate Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. Na izložbi je predstavljeno oko trideset dela najznačajnijih jugoslovenskih umetnika, među kojima su dela Save Šumanovića, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Branka Miljuša, Koste Hakmana, Nandora Glida, Bogomila  Karlavarisa, Angeline Gatalice, Ota Loga.
 Otvorena izložba Izbor iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije
Poseban kuriozitet ove izložbe je to što će publika biti u prilici da pogleda četiri slike Vlaha Bukovca, Svetislava Strala, Lazara Ličenoskog i Marka Čelebonovića, koje do sada nisu bile izlagane.
 
Otvarajući izložbu, direktorka Narodnog muzeja mr Bojana Borić – Brešković, posebno je istakla plodotvornu saradnju institucije koju predvodi i Medija centra „Odbrana“, osvrnuvši se, tom prilikom, na izložbe koje su obeležile godinu za nama.
 
- Značajno je ukazati na stručno angažovanje pojedinih kustosa Narodnog muzeja upravo na obradi umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, u čijem jedinstvenom segmentu, od danas, imamo prilike da uživamo – naglasila je direktorka Narodnog muzeja najavljujući da će, povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, Narodni muzej i Medija centar „Odbrana“, još jednom zajedničkim snagama predstaviti projekat odabranih dela vajarskih umetnika koji pripadaju korpusu novije srpske skulpture.
 
Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin izrazio je posebno zadovoljstvo što se izložbena sezona u Velikoj galeriji otvara upravo ovom postavkom, koja je sistematično formirana 1953. godine, kada je galerija formirana.
Otvorena izložba Izbor iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije 
- Dom Vojske Srbije, nekadašnji Ratnički dom, kao ustanova od posebnog značaja, svojim izložbama i pratećim programima u poslednjih nekoliko godina zauzima referentno mesto na kulturnoj mapi Srbije i pruža značajan podsticaj za razvoj umetnosti, njeno stvaranje i učenje o njoj – naglasio je pukovnik Karapandžin.
 
On je, takođe, najavio da poklonike umetnosti uskoro očekuje i publikovanje monografije o umetničkoj zbirci Doma Vojske Srbije, koja će tokom godine biti predstavljena javnosti kao prva monografija izabranih dela umetničke zbirke te kuće, sa muzeološkom obradom podataka, načinjenom od tima eminentnih istoričara umetnosti predvođeni Nikolom Kusovcem.
 Otvorena izložba Izbor iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije
Govoreći o značaju umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, kustos Narodnog muzeja u Beogradu Petar Petrović istakao je da se ona ogleda u činjenici da omogućava javnosti da se opet susretne sa umetnicima koji nisu u samom vrhu likovne umetnosti u nas, ali su veoma značajan deo mozaika srpske, ali i jugoslovenske umetničke scene.
 
Umetnička zbirka Doma Vojske Srbije danas raspolaže sa više od 1.500 predmeta. Bogatstvo fundusa stvorilo je mogućnosti da se tokom prethodnog perioda realizuju i izložbe: „Poetika i sudbina 20. veka“, „Ogledalo vremena“, „Čitanje linije“, „Ispovesti jugoslovenske moderne“.
 
Izložba će biti otvorena do 9. februara 2017. godine.
 
photoFOTOGALERIJA