Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.01.2017.

Otvorena izložba "Tihi i neprimetni" u Domu Vojske



Izložba „Tihi i neprimetni“, koju Medija centar „Odbrana“ realizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Srbiji, otvorena je danas u beogradskom Domu Vojske Srbije.

O postavci koja obuhvata jedanaest dvojezičnih panoa sa fotografijama specijalnih poljskih jedinica u Drugom svetskom ratu, od  njihovog osnivanja, obuke, borbe, posleratne sudbine i  tradicije, govorio je izaslanik odbrane te zemlje pukovnik Zbignjev Rošinski.
 
On je, uz zahvalnost Ministarstvu odbrane i Medija centru „Odbrana“, zbog saradnje na realizaciji izložbe, posetioce proveo kroz zanimljiv deo poljske istorije, tokom koga su oficiri i pripadnici vojske te zemlje učestvovali u nesvakidašnjoj operaciji, čiji je cilj bio uspostavljanje stalne komunikacije i pružanje podrške vlade u egzilu državi u ilegali, koja je nastala u okupiranoj Poljskoj, kada su zemlji bili potrebni novac, oružje, radio-stanice i obučen komandni kadar.
 
Posetioci izložbe imaće priliku da saznaju više o „Akademiji  za obuku vazdušnih snaga“, koja se bavila  pripremom koncepta uspostavljanja vazdušne komunikacije sa Poljskom i proučavanjem uslova za letove do naše zemlje, rekao je pukovnik Rošinski i dodao da je više od dve hiljade dobrovoljaca, želelo da radi kao kuriri, obaveštajci i padobranci, kako bi bila svojevrsna „tiha i neprimetna veza“ države i Vlade, koja je našla privremeno utočište u Velikoj Britaniji.
 
Bio je to dug, i nimalo bezbedan put kopneni put, koji veliki broj pripadnika nisu uspeli da prođu, istakao je poljski izaslanik odbrane, i podsetio da su neki od njih sahranjeni i na beogradskom Novom groblju.
 
– Tajna prirode ove službe ogledala se u i nazivu, koji su pripadnici spontano za sebe skovali, „tihi i neprimetni“, što je vremenom postao i zvaničan naziv za vojnike koje je Specijalno odeljenje slalo u Poljsku, gde su bili poznati i kao „ptice”, rekao je pukovnik i istakao da se uspomena na njih čuva.
 
Izložbu "Tihi i neprimetni" svečano je otvorio Tomaš Njegođiš, ambasador Republike Poljske u Srbiji, koji je istakao da je priča o tim junacima rata, do 1989. godine u Poljskoj bila skrivana, i da im se na ovaj način odaje pošta ali i vraća dug „tihim i neprimetnim“ vojnicima koji su bili iskreni poljski rodoljubi.
 
Prisutnima se obratio i pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, koji je predstavio misije i delatnosti ustanove i izrazio zadovoljstvo što će postavka postati deo njene istorije i vrednosti koje baštini, kao znak koji simbolizuje prijateljstvo dva slobodarska naroda.

Otvaranju izložbe prisustvovali su šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Majkl Devenport, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, general-potpukovnik Đokica Petrović, kao i general-majori  Slađan Đorđević, Mladen Vuruna i Goran Zeković.
 
Izložba je otvorena do 28. januara u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA