Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.01.2017.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Grčkom




 Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija u Beogradu, načelnici uprava za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i Ministarstva nacionalne odbrane Republike Grčke brigadni general Miltiadis Grilakis razmenili su stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu. Konstatovali su neophodnost zajedničkog delovanja i jedinstvenog odgovora celokupne međunarodne zajednice na kompleksne bezbednosne izazove, uključujući i migratornu krizu.

Kapetan bojnog broda Konjikovac zahvalio je na kontinuiranoj podršci Republike Grčke u ostvarivanju strateških ciljeva srpske spoljne politike. Upoznao je sa aktivnostima i prioritetima MO i VS u procesu pristupanja EU, saradnji u Programu PzM, kao i angažovanju u multinacionalnim operacijama. Posebno je naglasio profesionalan odnos grčkih vojnika u sastavu KFOR.

Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane, istakavši da unapređenje vojno-vojne i vojnoobrazovne saradnje treba da bude prioritet. Preneo je očekivanje o nastavku kontinuiteta poseta na visokom nivou.

General Grilakis istakao je značaj zajedničkih vežbi, obuke i saradnje u oblasti ABHO. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti potpisan Memorandum  o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra „AMSCC“, koji pruža značajne mogućnosti za efikasan transport ljudstva i opreme morskim i vazdušnim putem, radi blagovremenog angažovanja u multinacionalnim  operacijama. Ponovio je spremnost Republike Grčke za nastavak podrške i razmenu iskustava u procesu evropskih integracija, posebno u angažovanju Republike  Srbije u borbenoj grupi EU HELBROC.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu.