Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.01.2017.

Ministar odbrane u Belorusiji



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa ministrom odbrane Belorusije general - potpukovnikom Andrejem Aleksejevičem Ravkovim sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje dve zemlje.

Đorđević i Ravkov saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane suštinski unapređena u proteklom periodu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje. Sporazumi o saradnji u različitim oblastima koji su potpisani tokom prethodne tri godine predstavljaju pravni okvir za razvijanje saradnje i pronalaženje modaliteta za njeno unapređenje.

Sagovornici su istakli da dva ministarstva odbrane u narednom  periodu treba da podrže mogućnost saradnje kompanija odbrambenih industrija Srbije i Belorusije, s obzirom na perspektive zajedničke saradnje i mogućnosti nastupa u izvozu naoružanja i vojne opreme i tehnologija na treća tržišta.

Ministar Đorđević naglasio je da je Belorusija za Srbiju perspektivan i kredibilan partner za razvoj i intenziviranje vojnotehničke i vojnekonomske saradnje, s obzirom na razvijene remontne kapacitete za održavanje sredstava naoružanja i vojne opreme sovjetskog/ruskog porekla, kao i kapacitete za njihovu proizvodnju.

Pre zvaničnih razgovora sa beloruskim ministrom odbrane, delegacija Ministarstva odbrane obišla je kompaniju „Midivisana“, koja se bavi proizvodnjom specijalnih mobilnih kompleksnih sistema za potrebe ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i jedinica za vanredne situacije.

U nastavku dvodnevne posete, ministar Đorđević sastaće se sutra sa predsednikom Državnog vojno - industrijskog komiteta Sergejom Petrovičem Guruljevim i posetiće kompaniju „Belteksport“.
  
 
photoFOTOGALERIJA