Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.01.2017.

Intervju ministra odbrane za emisiju „Dozvolite“



Ministar odbrane Zoran Đorđević je najavio nove investicije u sistem odbrane i kaže da ima naznaka da će Vlada Srbije izdvojiti u 2017. više novca za te potrebe u odnosu na 2016. godinu.
 
U intervjuu za emisiju "Dozvolite..." Đorđević je rekao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije napravili plan i da ima više projekata.
 
"Prvi koji treba da se realizuje jeste opremanje prvih 1.500 vojnika najmodernijom opremom. Odmah posle toga idemo sa opremanjem još 1.500 vojnika", rekao je ministar odbrane i dodao da se planiraju investicije i u drugim delovima vojske.
 
"Pored &39;migova&39; koji treba da stignu, tu je svakako i uvođenje aviona tipa &39;lasta&39; i stavljanje u upotrebu kompletnog sastava aviona tipa &39;orao&39;", istakao je Đorđević.
 
Rekao je i da se planira da do kraja godine u naoružanje uđu top-haubica "nora", borbeno vozilo "lazar", kao i da će se početi sa modernizacijom četiri vrste oklopnih vozila tipa BOV.
 
Govoreći o najvećim dostignućima u 2016. godini ministar je rekao da je to dobrovoljno služenje vojnog roka u trajanju od šest meseci, koje će, kako je rekao, podići nivo obučenosti rezervnog sastava vojske.
 
Odgovarajući na pitanje o neuspesima i problemima Đorđević je istakao da je Ministarstvo odbrane sigurno moglo više da uradi.
 
Đorđević je govorio i o delovanju sindikata. "Kada pogledamo šta po definiciji znači sindikalno delovanje, onda je ono veoma korisno za sistem, dok se kreće u domenima svog sindikalnog organizovanja", rekao je ministar odbrane i dodao da nije dobro to što imamo i proteste vojnog sindikata.
 
"Veliki broj pametnih predloga sam čuo na sastancima sa brojnim sindikatima i mislim da je to način da se problemi prevaziđu", rekao je Đorđević.
 
Osim povećanja zarada od pet odsto, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije mogu da očekuju veći broj pogodnosti prilikom kupovine u nekim hiper marketima, a kao rezultat predloga sindikata popraviće se i situacija sa uniformama.
 
Izvor: RTS
 
videoVIDEOGALERIJA
08.01.2017
mp4 (31,54 MB)
Intervju