Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.01.2017.

Unapređenje saradnje sa Bocvanom



Državni sekretar Nenad Nerić sastao se danas sa generalnom sekretarkom Ministarstva odbrane, pravde i bezbednosti Republike Bocvane Segakveng Naniso Tokona Tsiane, koja trenutno boravi u poseti Republici Srbiji.

Unapređenje saradnje sa Bocvanom 
Na sastanku je konstatoano da tradicionalno dobri bilateralni odnosi, kao i principijelna podrška Bocvane naporima Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji, predstavljaju dobar osnov za uspostavljanje različitih oblika saradnje između dva ministarstva.
 
Razmenjeni su stavovi o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, dok je poseban akcenat stavljen na aktuelnu migratornu krizu, kao i na sve učestaliji problem terorizma.
 
Državni sekretar Nerić je konstatovao da bi  zaključivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane bio stvoren pravni okvir za uspostavljanje i dalji razvoj saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, što će i biti predmet daljih bilateralnih razgovora.
 
Imajući u vidu da Republika Srbija raspolaže zavidnim vojnim istraživačkim, razvojnim, opitnim, proizvodnim i remontnim kapacitetima, želja nam je da partnerskim državama u svetu predstavimo potencijale za saradnju u oblasti odbrambenih tehnologija, kao i za rad na zajedničkim projektima.
 
Generalna sekretarka Tsiane izrazila je posebno interesovanje za razvoj vojnomedicinske saradnju, naročito u oblasti obrazovanja medicinskog kadra za potrebe Oružanih snaga Bocvane, kao i za uspostavljanje različitih oblika vojnoekonomske saradnje.
 
Navedena poseta upriličena je na inicijativu beogradskog Instituta „VLATACOM“, preduzeća koje dugi niz godina posluje na teritoriji Republike Bocvane.
 
photoFOTOGALERIJA